Ден на река Дунав

Ден на река Дунав - картинка 1
Ден на река Дунав - картинка 2
Ден на река Дунав - картинка 3
Ден на река Дунав - картинка 4
Ден на река Дунав - картинка 5
Junkers F 13
Ден на река Дунав - картинка 6
Ден на река Дунав - картинка 7
Ден на река Дунав - картинка 8
Ден на река Дунав - картинка 9
Ден на река Дунав - картинка 10
Ден на река Дунав - картинка 11

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и деветият ден от месец юни. 181-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

На днешната дата през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки.

През 2004 година, по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав”. Всяка година кампаниите преминават под различно мото, като през тази то е „Бъди активен, защити есетровите риби”.

Руският паметник в София е първият паметник, построен в столицата на освободеното от османско владичество Княжество България. Намира се на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник на 22 декември 1877 година.

Паметникът е издигнат на днешната дата, 29 юни 1882 година със средства, събрани от руския народ. Не е известен проектантът, но предположенията са за архитект Вокар (проектирал паметници в Добрич, Плевен, Разград, Свищов и др.) или академик В. Йосифов Шервурд (автор на проекти за паметници в Плевен).

Театър Глобус е лондонски театър, сред чиито акционери е влизал и великият драматург Уилям Шекспир.

Построен е през 1599 година и е унищожен от пожар на 29 юни 1613 година. През 1614 година на неговото място е построен втори театър „Глобус“, който е затворен през 1642 г. През 1997 г. сградата на театъра е възстановена по запазени описания и разкопки. Тя се намира на около 200 м от първоначалното ѝ местоположение.

Junkers F 13

На 29 юни 1947 година е открита първата редовна линия за въздушен транспорт в България - София - Бургас от Дирекция въздушни съобщения. Отначало ДВС разполага с три броя тримоторни самолета Юнкерс Ju 52/3m, два броя двумоторни учебно-тренировъчни Фоке-Вулф 58 и три санитарни едномоторни самолета Физлер-Щорх. Това са машини, закупени и използвани от Въздушните на Негово Величество войски. Junkers Ju 52/3m, тримоторен транспортен целометалически моноплан е внесен през 1938 година. Обслужва се от екипаж от трима човека и превозва 17-18 пътника.

Република Сейшели е островна държава, разположена на 2 155 острова в Индийския океан, отстояща на около 1500 km източно от континента Африка, североизточно от Мадагаскар.  Сейшелите стават британска колония, отделна от Мавриций, през 1903 година. На 29 юни 1976 година придобиват независимост, като република-член на Британската общност.

През далечната 1986 година националният отбор по футбол на Аржентина побеждава Националния отбор по футбол на Германия с 3:2 и спечелва световното първенство по футбол.

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.

На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала. В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 година. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Никол Прасковиа Еликолани Валиенте Шерзингер, повече позната като Никол Шерзингер, е американска певица, танцьорка, модел, актриса, известна най-добре като водещата певица на американската R&B група The Pussycat Dolls.

Никол Шерзингер  е родена на 29 юни 1978 година в Хонолулу, Хавайски острови в ревностно католическо семейство. Баща ѝ Алфонсо Валиенте е филипинец, а майка ѝ Роузмари е наполовина рускиня, наполовина хавайка. В интервю Никол казва: „Имам филипински, руски и хавайски корени, но хората мислят, че съм от Пакистан.“

Днес е Петровден и честваме Светите апостоли Петър и Павел. Петровден е наричан празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. Чества се на 29 юни - както в Православната (12 юли по стар стил), така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове