Да си спомним Гунди и Котков

Да си спомним Гунди и Котков - картинка 1
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 2
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 3
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 4
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 5
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 6
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 7
Да си спомним Гунди и Котков - картинка 8

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е 181-ият ден в годината според григорианския календар (182-и през високосна). Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

На днешната дата през 1971 г при катастрофа с кола в прохода „Витиня“ загиват легендарните български футболисти от отбора „ПФК Левски“ Георги Аспарухов и Никола Котков.

Гунди, е български футболист, централен нападател, обявен за най-великия български футболист на XX век. Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г.

Въпреки многото оферти от най-реномираните футболни клубове, Гунди остава в „Левски“ до трагичната си кончина.

Никола Котков е български футболист, нападател, една от легендите на Локомотив (София). Роден е на 9 декември 1938 г. в София. Играл е за „Локомотив“ (София) (1956-1968), ЖСК „Славия“ (1969) и „Левски“ (1969-1971).

Котков и дъщеря му Мария

На същата дата през в Нацистка Германия по нареждане на Хитлер се провежда брутална политическа чистка всред членовете на Щурмабтайлунг, известна като Нощ на дългите ножове.

Тази нощ е позната още като Пуч на Рьом и Операция „Колибри“ и представлява разправа на Адолф Хитлер над щурмоваците. Повод за разправата е нелоялността на щурмоваците, начело с Ернст Рьом и подозрение в опит за преврат.

На днешния ден през 763 г. в битката при Анхиало българската войска, предвождана от кан Телец, търпи поражение от византийците, командвани от император Константин V. Това е една от най-големите победи на византийския император Константин V в походите му срещу българите.

През 1990 година, на същата дата 1990 г. Източна и Западна Германия сливат икономиките си.

Това е и рождената дата на великия боксьор Майк Тайсън, а годината – 1966 година. В класацията 100-те най-големи удрячи на всички времена, той заема 16-то място. 

В своята книга "Неоспоримата истина" , Майк Тайсън казва, че като дете той е бил просто един уличен хлапак от Бруклин, който се опитвал със своите чернокожи приятели (В Бруклин тогава преобладават) да извърши някоя кражба, грабеж за да може да изкара някой долар, а най-често след това ги изпивали с приятели . "Кажете ми марка, няма такава, която да не сме пили" Така казва Тайсън в "Неоспоримата истина"

На 12 годишна възраст Майк вече има 38 задържания и го пращат в дом за проблемни деца, възпитателно училище.

Там той се запалва по бокса . " Децата там идваха от едно място окървавени, посинени и със счупени ребра, това място беше там, където се провеждаха спортните занимания по бокс в самият поправителен дом". Майк Тайсън казва, че лицата на тези, които се връщали от тренировка били разтоварени и усмихнати, въпреки болката . Така решил да се запише в програмата на поправителното училище за спортни занимания. Вдъхновение в началната му боксова кариера бил Мохамед Али — най -великият за всички времена.

Али посещавал училището за проблемни деца, а когато бил вътре всички му се възхищавали, това искал и Майк. "Исках хората да ми се възхищават и да ме помнят с нещо голямо" пак казва Тайсън в неоспоримата истина .

Майк бил надарен с животинска сила и на 13 г той тежал 90 килограма . Бил много мощен . Затова бързо го препоръчали на треньор, който може да усъвършенства професионално неговият талант.

Като заговорихме за спорт, не можем да пропуснем факта, че на тази дата през 1964 година е родена българската плувкиня Таня Богомилова.

Състезава се в дисциплината бруст. Първото и голямо състезание е на летните олимпийски игри в Москва през 1980 г., където се класира девета.

На европейското първенство в София (1985) печели златен и сребърен медал (100 м. бруст) и бронзов медал (смесена щафета 4 по 100 м.). На Световното първенство по плуване в Мадрид е втора на 200 м. и трета на 100 м. (1986)

Тя е единствената ни олимпийска шампионка по плуване. Обявена за Спортист на годината за 1988 г.

Състезава се до 1991 г. Работи като треньор в Гърция, в Държавна агенция за младежта и спорт. Изпълнителен директор на Българска федерация по плувни спортове от 2002 г. (БФПС), генерален секретар на БФПС.

На тази дата през 1884 година се ражда Георги Кьосеиванов.

Той е български дипломат и политик. Става министър-председател на България в 53-то, 54-то, 55-то и 56-то правителство (1935-1940).

На 30-ти юни през 2002 година умира великият Николай Хайтов. Той е български писател, драматург, публицист, известен със сборника си „Диви разкази“, както и с противоречивите си съчинения относно гроба на апостола на свободата Васил Левски.

През 1966 г. става главен редактор на списание „Родопи“, което през следващите години е сред основните поддръжници на Възродителния процес сред помаците, а след това и сред турците, като Хайтов се превръща в един от неговите популярни идеолози.

През 1967 г. излизат знаменитите му „Диви разкази“. Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езика, включително китайски. През 1989 г. излизат „Избрани произведения“ в три тома.

Хайтов пише над 10 пиеси, 800 статии и рецензии. Общият тираж на книгите на Хайтов, които са издадени и преиздадени в България, е над 4 милиона екземпляра.

Николай Хайтов е председател на Съюза на българските писатели (СБП) от 1993 до 1999, като преди това от 1966 до 1968 е негов секретар. Той е упрекван в авторитарност и за разцепването на СБП.

На тази дата през 1880 година си отива и българският революционер Димитър Трайкович.

Той е български общественик, революционер и политик от следосвобожденска България. През септември 1879 година става кмет на София, но не успява да завърши мандата си поради смъртта си през юни 1880 г.

По време на кметуването му е приет първият цялостен регулационен план на града, открита е Първа софийска девическа гимназия и са павирани главните софийски улици.

И за финал да честитим Деня на независимостта на Република Конго, която през 1960 година я получава от Белгия.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове