There I Was On A July Morning...

There I Was On A July Morning... - картинка 1
There I Was On A July Morning... - картинка 2
There I Was On A July Morning... - картинка 3
There I Was On A July Morning... - картинка 4
There I Was On A July Morning... - картинка 5
There I Was On A July Morning... - картинка 6
There I Was On A July Morning... - картинка 7
There I Was On A July Morning... - картинка 8
Честит Рожден ден!
There I Was On A July Morning... - картинка 9
There I Was On A July Morning... - картинка 10
There I Was On A July Morning... - картинка 11
Възможно най-канадската снимка

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е първият ден от месец юли. 183-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Това е един от най-новите празници в България, който благодарение на ентусиазма на младите вече се е превърнал в традиция. Името Джулай е взето от известната песен на рок-групата Юрая Хийп (July Morning – 1971).

Празникът възниква в края на 70-те години в лоното на хипи-движението в България. Българският "джулай" е уникален и никъде на друго място в Европа не се среща. Всяка година на 30 юни - срещу 1 юли, към черноморския бряг се стичат групи от млади хора от страната и чужбина, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето над морето. И въпреки че това не е нито религиозен нито езически ритуал, участниците в това действие са убедени, че по този начин те пречистват себе си.

Първоначално празникът възниква като протест срещу бившата комунистическа власт. Символичната среща на новото утро се възприема като ново начало, като стремеж към ново, по-добро бъдеще. След краха на комунизма, противно на очакванията, празникът се разраства, въпреки че първоначалната идея претърпява съществени изменения. Днес протестът е свързан по-скоро с освобождаването на личността от оковите на големия град и глобалната цивилизация като цяло. Забелязва се и разместване по възраст. Заради наплива на новаци несвързани с първоначалната идея, старите участници (така наречените "стари хипари") започват да честват не само утрото (Морнинг), но и Ивнинг (навечерието) - в градчетата около село Варвара.

Но както преди, така и сега, за химн на празника служи все същата July Morning. Интересно е да се отбележи, че за радост на всички привърженици на празника, самата група Юрая Хийп няколко пъти е гостувала на празника.

 Как посрещнахте изгрева? :) 

Пощенска марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност, годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи. На 1 юли 1847 година в САЩ са пуснати в употреба първите залепващи пощенски марки.

Теория на относителността е физическа теория на пространство-времeто, описваща универсалните пространствено-временни свойства на физическите процеси. На 1 юли 1905 година Алберт Айнщайн прави публично достояние създадената от него Теория на относителността. В по-тесен смисъл това е събирателен термин, който се отнася за специалната и общата теории на относителността на Алберт Айнщайн. Специалната теория на относителността се отнася до процесите, при които може да се пренебрегне гравитацията, а общата теория на относителността е теория на гравитацията, която обобщава Нютоновата.

Международният наказателен е постоянен съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на „агресия“ (това понятие все още не е дефинирано, очаква се дефиниция в по-късен етап). На 17 юли 1998 година, по време на дипломатическата конференция на пълномощните представители на ООН се приема Римския статут който учредява Международния наказателен съд, но официално бива създаден на 1 юли 2002 година.

На 1 юли 1975 година Людмила Живкова оглавява културното ведомство на Народна република България. 

Честит Рожден ден!

Анелия Георгиева Атанасова, по-известна само като Анелия, е българска поп-фолк певица. Анелия е родена на 1 юли 1982 година в Стара Загора, в семейството на Светла и Георги Атанасови. През пролетта на 2002 година Анелия записва първия си песен „Чужди устни“, след което отива в Швейцария. През лятото на 2002 година Анелия се завръща окончателно в България и през август записва песента „Погледни ме в очите“. През октомври 2002 година клипът към песента е пуснат в предаването „Фолкмаратон“.

Па̀мела Денѝс А̀ндерсън е канадска актриса и секс символ. Родена е на 1 юли 1967 година в Лейдисмит, Британска Колумбия, Канада. През 2012 година участва в българския Биг Брадър.

Свети Врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това. Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага - разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Възможно най-канадската снимка

 Днес е и националният празник на Канада. Честито, добряци!

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове