Happy Birthday USA!

Happy Birthday USA! - картинка 1
Happy Birthday USA! - картинка 2
Happy Birthday USA! - картинка 3
Happy Birthday USA! - картинка 4
Happy Birthday USA! - картинка 5
Happy Birthday USA! - картинка 6
Happy Birthday USA! - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е четвъртият ден от месец юли. 186-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Декларацията за независимост на САЩ е документ приет от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 година, обявяващ, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Написана най-вече от Томас Джеферсън, Декларацията дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 година. Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта – се празнува на 4 юли, денят в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса.

Филипино-американския ден на приятелството, 4 юли, е празник във Филипините, въведен от президента Диосдадо Макапагал, за да отбележи освобождението на държавата от съюза между филипинските и американските сили от японската окупация в края на Втората световна война.

Филипините са владение на Съединените щати от 1898 до 1941 година, когато са окупирани от Япония. След кратка американска окупация в края на войната, държавата получава пълна независимост на 4 юли 1946 година.

Велинград е град в Южна България, в област Пазарджик и е втори по големина в областта след областния град Пазарджик. Градът е административен център на община Велинград. Образуван е през 1948 г. от сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино. Наречен е от тогавашната власт на партизанката Вела Пеева. На 4 юли е и официалният празник на градът.

На 4 юли 1959 година Каймановите острови се отделят от Ямайка и стават част от Обединеното Кралство.

Джузепе Гарибалди е италиански генерал, политик и патриот. Заедно с Камило Кавор, Виктор-Емануил Il и Джузепе Мацини е считан за един от „бащите на отечеството" на Италия. Като революционер той взема дейно участие в обединението на Италия и в Италианската революция. Наречен е „герой на два свята“ заради участието си във военните действия както в Южна Америка (Бразилия, Уругвай) така и в Европа, които му донасят значителна известност както в Италия, така и в чужбина.

Ражда се на 4 юли 1807 година в Ница, град към който през целия си живот ще остане силно привързан. Ница ще претърпи множество изпитания в историята. Град на Сардинското кралство, става френски от 1793 до 1814, по време на революционния и наполеонски (кампаниите в Италия) период, след това отново пиемонтски от 1814, преди да стане окончателно френски през 1860 въпреки съпротивата на публичната личност.

Проф. Мария Склодовска-Кюрѝ, с рождено име Ма̀рия Сальо̀меа Склодо̀вска, с родов герб Долѐнга е полска и френска физичка и химичка, пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната. Родена е на 7 ноември 1867 г. във Варшава, като най-малкото от 5 деца в шляхтишкото семейство на Бронислава (с моминско име Богуска, герб То̀пур) и Владѝслав Склодовски, герб Доленга. Нейният дядо е учител, както и нейните родители, баща ѝ преподава физика и математика – области, които по-късно Мария ще учи в университета.

Когато вече е в напреднала възраст, Мария е разочарована от множеството лекари и производители на козметика, които използват радиоактивни вещества, без да вземат никакви предпазни мерки.

Мария Кюри умира на 4 юли 1934 година в санаториума Санселемоз, близо до градовете Саланш и Паси, от левкемия, която по всяка вероятност е следствие от получената радиация по време на изследванията с радиоактивни вещества.

Бари Уайт е певец, автор на песни и продуцент, роден в Тексас. Притежава отличителен, дълбок басов глас и успява да изгради добро име в областта на романтичната музика, създавайки много хитови соул и диско песни главно през 70-те с Лав Ънлимитид Оркистра. Носител е на две награди Грами, а някои от албумите и синглите му стават златни и платинени по целия свят. Бари Уайт страда от високо кръвно налягане, през есента на 2002 г. претърпява бъбречна операция, вследствие на бъбречна недостатъчност, а през май 2003 г. получава инсулт, след което се оттегля от публичния живот. Умира na 4 юли в болницата Седар Синай на 58 години. Тялото му е кремирано, а прахта е разпръсната от семейството му по бреговете на Калифорния.

Песните на Бари Уайт често са използвани в сериала Али МакБийл. Бари Уайт е прототип на героя Чийв от анимационната поредица Саут Парк.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове