5 юли - професионален празник на служителите на МВР

5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 1
5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 2
5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 3
5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 4
5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 5
5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 6
Честит Рожден ден :)
5 юли - професионален празник на служителите на МВР - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е петият ден от месец юли. 187-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

На 5 юли се отбелязва професионалния празник на служителите на МВР. На тази дата през 1879 година княз Александър I Батенберг издава указ, с който назначава първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ Министерството на народното просвещение Тодор Бурмов. За професионален празник на служителите на МВР денят е обявен с Решение 79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 година.

Честит празник!!!

\

Бикини е дамски бански костюм от две части – сутиен и гащета. Бикините като комплект са демонстрирани за първи път на модно ревю в Париж на 5 юли 1946 година от модния дизайнер Луи Реар. Преди това са използвани цели бански костюми, прикриващи тялото в значително по-голяма степен. Новият костюм приема името си от атол Бикини, където по това време е извършена поредицата от американски ядрени опити Операция „Кросроудс“. За демонстрацията на костюма моделиерът среща трудност да намери достатъчно смела манекенка, поради което използва танцьорка от нощен клуб в Париж.

За кратко време бикините завладяват плажовете на Западна Европа, с изключение на Испания, където са забранени по указание на генерал Франко. Едва след повече от 10 години бикините са възприети в пуританските САЩ, за което заслуга има филмът "И Господ създаде жената", с участие на Бриджит Бардо. Бикините стават модни в САЩ едва в началото на 60-те години на 20 век.

Би Би Си е британски радиосъобщителен и телевизионен комплекс. Корпорацията е създадена през 1922 година като първата частна радиостанция в света. През 1927 година същата придобива специален статут, като се финансира самостоятелно от събираните лицензни такси. Във Великобритания BBC не излъчва реклами и платени съобщения.

На 5 юли 1954 година Би Би Си (BBC) излъчва първата си телевизионна новинарска емисия.

Никога няма да забравим едни от най-видните творци и винаги ще си спомняме за тях. На 5 юли 1954 година по радиото са излъчени първите записи на Елвис Пресли – песните That's All Right (Mama) и Blue Moon of Kentucky; датата се смята за рожден ден на рок-енд-рола.

Честит Рожден ден :)

Стилиян Петров е български футболист - полузащитник. Роден е на 5 юли 1979 година в град Монтана. Започва своята професионална футболна кариера в ПФК Монтана, в който играе от 1995 г. до 1997 г. От 1997 г. до 1999 г. играе в ЦСКА. В „А“ група има 64 мача и 9 гола (43 мача с 5 гола за ЦСКА и 21 мача с 4 гола за Монтана). Стилиян Петров е избран за Футболист №1 на България за 2003 г. Освен това е класиран 4 пъти на 2-ро място (през 2000, 2001, 2005 и 2009 г.) и 2 пъти на 3-то място (през 2002 г. и 2006 г.)

Обявен е за почетен гражданин на Монтана през 2006 година. Петров дарява премията за званието на деца с умствени увреждания.

 Жан Кокто, роден Жан Морис Йожен Клеман е френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Роден е на 5 юли 1889 година. През 1909 година издава първата си стихосбирка „Лампата на Аладин“, което му позволява да бъде въведен в артистичните кръгове. По негови текстове и под влияние на някои руски артисти са направени балетите „Синият Господ“ (1912) и „Парадът“ (1917), които показват новаторските му идеи.

Избран е за член на Френската академия през 1955 година.

Неговият кръг от приятели и любовници включва Пабло Пикасо, Жан Юго, Жан Маре, Марлене Дитрих, Коко Шанел, Мария Феликс и Едит Пиаф. Известен е с дълголетната си професионална и интимна връзка с Жан Маре.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове