Как бе основан Градът на светлината

Как бе основан Градът на светлината - картинка 1
Как бе основан Градът на светлината - картинка 2
Как бе основан Градът на светлината - картинка 3
Как бе основан Градът на светлината - картинка 4
Как бе основан Градът на светлината - картинка 5
Как бе основан Градът на светлината - картинка 6

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е осмият ден от месец юли. 190-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Париж  е столицата и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части – десен бряг  на север и по-малкия ляв бряг на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите – продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности. Има сведения, че Ил дьо Франс е населяван от хора отпреди поне 40 000 години. Счита се, че Париж е основан около 250 г.пр.н.е. от келтското племе паризии, които основават рибарско селище на брега на Сена, на днешната дата.

„Уолстрийт джърнъл“ е американски вестник, ежедневник, с международен тираж. На 8 юли 1889 година излиза първият брой на вестник „Wall Street Journal“.

Вестникът има централен офис в Ню Йорк и се публикува от Dow Jones & Company, подразделение на News Corporation. Има варианти като „Уолстрийт джърнъл Азия“ и „Уолстрийт джърнъл Европа“. Вестникът е най-разпространяваният в САЩ с тираж от 2,1 милиона броя (това обаче включва и 400 000 абонамента за онлайн изданието) към март 2010, в сравнение с 1,8 милиона на USA Today. Конкретно в сектора на бизнес вестниците, негов основен конкурент е Financial Times, който също има няколко различни международни издания.

Вестникът основно публикува по теми, свързани са икономиката на САЩ и теми на международен бизнес, финансови новини и теми. Името произлиза от Wall Street, намираща се в Ню Йорк.

На 8 юли 1950 година Богословският факултет при Софийския университет се отделя с указ на 1 Народно събрание и се превръща във Висше духовно училище (Духовна академия) при Българска православна църква.

1777 година, на днешната дата, американският щат Върмонт става първият, който отменя робството и дава избирателни права на мъжете, независимо от расата им.

Жан дьо Лафонтен  е един от най-популярните баснописци в световната литература. Роден е на 8 юли 1621 година във френския град Шато Тиери в областта Шампан. Следва богословие и право в Париж, но повече се интересува от литература. Литературната му дейност започва късно, на 37 години.

Първите му произведения са „Приказки и новели в стихове”, а първите му басни са събрани в сборника „Басни, избрани и предадени в стихове от Господин Лафонтен”.

Световен ден за борба с алергиите. Чества се от 2005 година по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с Решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия (26 юни – 1 юли 2005), с цел популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове