Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото

Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото - картинка 1
Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото - картинка 2
Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото - картинка 3
Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото - картинка 4
Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото - картинка 5
Денят на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото - картинка 6

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е деветият ден от месец юли. 191-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Иван Минчов Вазов е български поет, писател, драматург и народен будител, наричан често „патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 година до 30 януари 1899 година от Народната партия. Иван Минчов Вазов е роден на 9 юли 1850 година в Сопот.  Произхожда от семейство на средно заможен търговец, в което на почит са строгият ред и патриархалността, уважение към религиозните и битовите традиции, отзивчивостта към възрожденските просветителски и патриотични настроения. Брат е на военните дейци Георги Вазов и Владимир Вазов, както и на общественика и политик Борис Вазов. Според Борис Вазов, родът на Вазовите произхожда от Кирко Иванов Арнаудов от нестрамското село Яновени, който се преселва в Сопот в края на 18-ти век по време на управлението на Али паша Янински.

Нобелий е химичен елемент със символ No, атомен номер 102 и принадлежащ към групата на актинидите. Името идва от шведският учен Алфред Нобел. Открит е от Алберт Гиорсо na 9 юли 1966 година.

Република Южен Судан е държава в Африка. Столица на страната е град Джуба. Южен Судан граничи на север със Судан, на изток с Етиопия, Кения, на юг с Уганда и ДРК, на запад с ЦАР. Площта му е 619 745 км². Официалните езици в Южен Судан са английски и арабски, а населението му е предимно християнско и анимистично. Така след официалното потвърждаване на резултатите от референдума на 9 юли 2011 година Южен Судан обявява своята независимост.

Дийн Кунц е американски писател, автор на трилъри, които съдържат елементи на хорър, научна фантастика, мистерия и сатира. Дийн Кунц е роден на 9 юли 1945 година в Евърет, щат Пенсилвания. Като малък редовно е малтретиран от алкохолизирания си баща, което, заедно със смелостта на майка му да стои до съпруга си, е повлияло на неговото творчество. Започва да пише още през студентските си години в Университета Шипенсбург и печели награда в конкурс за литература на списание „Атлантик Монтли“.

Том Ханкс е американски актьор и режисьор, два пъти носител на Оскар, който играе значими роли в популярни и добре приети от критиката филми. Героите, които играе, варират от уязвимия „Форест Гъмп“ в едноименния филм, вдъхновяващия герой във „Филаделфия“ до упорития командир в „Аполо 13“. В общи линии Ханкс е известен заради способността си да придава на героите си топлина. Пример за това е играта му в романтичната комедия „Безсъници в Сиатъл“, но успява да изиграе ролята на гангстер в „Път към отмъщение“.В момента Ханкс е един от най-търсените актьори в Холивуд. За два от неговите последни филма получава по $20 милиона. За ролята си във Форест Гъмп взема $70 милиона. Към 2012 г. неговите филми са генерирали приходи от над $4,2 млрд. само на американския пазар и повече от $8,5 млрд. по света, което го нарежда на челно място във филмовата индустрия в това отношение.

Роден в Конкорд, Калифорния на 9 юли 1956 година, Ханкс по-късно изучава театъра в Калифорнийския щатски университет, Сакраменто.

Ден на рибаря - един от най-популярните фестивали на лятото. Риболовът е в състояние да обедини хора от различни възрасти, професии, хобита и доходи.

Всяка година на втората неделя на месец юли този празник се чества от тези, които го помисли за "своите" - не само на професионалистите рибарите, но вероятно по-голяма степен от любители рибари. Хайде, Честит празник, рибари! :)

/40

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове