Денят на първата футболна свирка

Денят на първата футболна свирка - картинка 1
Денят на първата футболна свирка - картинка 2
Денят на първата футболна свирка - картинка 3
Денят на първата футболна свирка - картинка 4
Денят на първата футболна свирка - картинка 5
Денят на първата футболна свирка - картинка 6

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е десетият ден от месец юли. 192-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

На днешната дата през 1878 година в Англия е използвана за първи път свирка от съдия по време на футболен мач. Реферската свирка се появява по време на среща, играна в Нотингам. Първият футболен клуб в света - „Шефийлд”, е основан доста по-рано – през 1855 година. Първият правилник на играта е написан още по-рано – през 1848 година в Кеймбриджския университет. През 1863 година в Англия е създадена и Футболната асоциация.

В последствие през 1889 година се въвеждат дузпите и мрежите на вратите. През 1939 година стават задължителни номерата на играчите, от 1951 година започва да се използва бяла топка. Същата година (1951) се играе и първият официален мач на изкуствено осветление. Срещата между „Арсенал” и „Апоел” (Тел Авив) е на стадион „Хайбъри”.

На 10 юли 1547 година във Франция се осъществява последният легален дуел, след което дуелите са забранени от краля, поради честите смъртни случаи, а през 1566 година влиза в сила наказание със смърт при участие в дуел.

На днешната дата през 1913 година в Долината на смъртта, Калифорния, е отбелязана температурата 134 градуса по Фаренхайт, или приблизително 56,7 градуса по Целзий – най-високата температура на въздуха измерена в САЩ.

Нико̀ла Тѐсла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.

Роден в Смилян, Австро-Унгария, по произход Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство. Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Никола Тесла е роден на 10 юли 1856 година в село Смилян в Австрийската империя (днес Хърватия). След смъртта му, както личността му, така и постиженията му потъват в забрава. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През деветдесетте години на 20-ти век интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на 21-ви век нараства значително.

 Днес Бахамските острови празнуват своят Ден на независимостта от Великобритания. Официално от 1973 година. 

Мехер Баба е индийски духовен учител, мистик и философ. Известен е с това, че твърди че е Бог в човешка форма.

Ученията му са тясно свързани с хиндуизма, будизма и суфизма. Според Баба светът, в който живеем е илюзия и единственото, което съществува е Бог. Така всяко едно живо същество реално представлява Бог, който чрез прераждането преминава през различни форми за да достигне крайната си точка - да осъзнае божествеността си.

От 1925 година до края на живота си Мехер Баба запазва пълно мълчание и контактува с хората чрез жестове и посочване на букви от азбуката. През 1931 започва първите си посещения в западни страни, където привлича и множество последователи. Днешният ден се приема като Ден на тишината за всички негови последователи.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове