Подписването на Берлинския договор

Подписването на Берлинския договор - картинка 1
Берлински конгрес
Подписването на Берлинския договор - картинка 2
Подписването на Берлинския договор - картинка 3
Подписването на Берлинския договор - картинка 4
Подписването на Берлинския договор - картинка 5
Подписването на Берлинския договор - картинка 6
Подписването на Берлинския договор - картинка 7
Подписването на Берлинския договор - картинка 8

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е тринадесетият ден от месец юли. 195-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Харисън Форд е американски филмов актьор. Известен е най-вече с ролите си на Хан Соло в поредицата „Междузвездни войни“ и Индиана Джоунс в едноименната поредица.

Любимият ни актьор от фантастичната поредица днес празнува рожден ден!

Началото на 80-те са неговото време. Той се превръща в звезда с участието си в „Империята отвръща на удара“ (1980 г.) и с ролята на авантюристичния археолог Индиана Джоунс в „Похитителите на изчезналия кивот“ (1981), който се оказва безспорен хит. Той е Инди още два пъти – през 1984 г. в „Индиана Джоунс и храмът на обречените“ и през 1989 г. в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. След това получава добри отзиви за изпълнението си в Witness (1984 г.), за което е номиниран и за „Оскар“ за най-добър актьор, както и похвали от критиците, които преди това пренебрегват неговите актьорски способности.

Берлински конгрес

Берлинският договор е международен договор, подписан на 13 юли 1878 година на Берлинския конгрес. Урежда промените в положението на Османската империя след Руско-турската война (1877-1878). Заключителен документ на започналия на 13 юни 1878 година Берлински конгрес.

Състои се от 64 члена. Унищожава разпоредбите на предварителния Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 година между Русия и Османската империя. Санстефанският договор изостря силно отношенията между Русия и останалите Велики сили. Споровете между тях са поради неспазването от страна на Русия на предварително сключените тайни споразумения с Австро-Унгария - по-специално Райхщадското споразумение от 1876 година и Будапещенската конвенция от 1877 година, като част от тези спорове са решени с Лондонското споразумение от 30 май 1878 година, предхождащо Берлинския конгрес. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция, на Балканите да не се създава голяма държава.

Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по футбол на ФИФА. То се провежда в южноамериканската държава Уругвай в периода от 13 юли до 30 юли 1930 година, като това е единствения случай, в който се провежда в един единствен град – столицата на Уругвай, Монтевидео. За тази първа футболна среща на световно ниво е построен и футболният стадион Сентенарио.

Общо участват 13 отбора, от които девет от двете Америки и четири от Европа. Много европейски страни отказват да вземат участие, главно по финансови причини - по това време е в ход започналата през 1929г. световна икономическа криза.

Live Aid е исторически благотворителен концерт, който се провежда на 13 юли 1985 година. Събитието е организирано от Боб Гелдоф и Мидж Ур и цели набиране на средства за борба с гладуването в Етиопия.

Основните стадиони, на които се провежда концертът, са „Уембли“, Лондон (посетен от 82 000 души) и „Джон Ф. Кенеди“, Филаделфия (посетен от 99 000 души). Концертът е сред най-мащабно отразяваните някога събития. Той е наблюдаван директно от 1,5 милиарда души от повече от 100 страни.

Черна гора чества международното си признание за независима държава (Берлински конгрес, 1878 година) и Годишнина от антифашисткото въстание (1941 година, национален празник).

На 13 юли 1994 година на полуфинала на Световното първенство по футбол в САЩ Националният отбор по футбол на България загубва от Националния отбор по футбол на Италия с 2:1.

 

 

Марко Бенаси, по-известен като Бени Бенаси, е италиански хаус и електроклаш DJ, който днес също празнува своят рожден ден. 

Работи заедно с братовчед си Але Бенаси. Двамата продуцират музика под името Benassi Bros. Кариерата на дуета започва в края на 1980-те год.

Най-големият му хит е "I Feel So Fine" от 2001 г., който той издава под името KMC с вокалите на Дани. След като променя стила си от еврохаус към електро, пред 2003-2004 г. пуска друг много успешен сингъл - "Satisfaction". Песента достига до номер 2 в класациите на Великобритания, след като звукозаписната компания на клуба Ministry of Sound решава да смени оригиналното видео с ново, в което манекенки работят с тежки строителни машини. Постепенно все по-често синглите на Бенаси започват да се въртят по клубовете в Европа.

По-късно Бенаси създава своя собствен лейбъл Pump-Kin Music. Дейността му е фокусирана върху продуциране на слабоизвестни музиканти и DJ-и.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове