14 юли и превземането на Бастилията

14 юли и превземането на Бастилията - картинка 1
Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г., худ. Жан-Пиер Уе
14 юли и превземането на Бастилията - картинка 2
14 юли и превземането на Бастилията - картинка 3
Спок с внучката си Сузана през 1967 г.
14 юли и превземането на Бастилията - картинка 4
14 юли и превземането на Бастилията - картинка 5
14 юли и превземането на Бастилията - картинка 6

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е четиринадесетият ден от месец юли. 196-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

MP3 е формат за съхраняване на аудио-информация върху електронен носител, създаден на 14 юли 1995 година. MPEG-1 Audio Layer 3, по-често наричан MP3, е формат за кодиране на звук. Използва алгоритъм за компресия със загуби - за да намали значително количеството данни, необходими за възпроизвеждане на звука, като в същото време запазва качеството близко до оригиналния некомпресиран вид. Цифров MP3 файл, създаден при 128kbits/s е обикновено с размер 1/10 от размера на данните, намиращи се на музикално CD.

MP3 е аудио формат, създаден от групата MPEG (Motion Pictures Expert Group-група на кинематографичните експерти) към институцията Фраунхофер (Fraunhofer-Gesellshaft). Групата е интернационална и се състои от Джонстън (САЩ), Щол (Германия), Деери (Франция), Бранденбург (Германия), ван де Керкоф (Нидерландия) и Киарильоне (Италия).

Към настоящия момент MP3 е най-разпространеният и най-популярен формат за цифрово кодиране на звукова информация. Той се използва широко във файл-обменните мрежи за предаване на музикални произведения и може да се прослушва във всяка съвременна операционна система, на всеки портативен плейър, както и на всички съвременни аудиосистеми, вкл. и DVD плейъри.

Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г., худ. Жан-Пиер Уе

На 14 юли 1789 година е началото на Френската революция. Жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници, с което започва и революцията. 

Спок с внучката си Сузана през 1967 г.

На днешната дата през 1946 година излиза първото издание на книгата на американския педиатър Бенджамин Спок – „Грижи за бебето и детето“.

Бенджамин Маклейн Спок  е американски педиатър, известен още като доктор Спок. Неговото революционно послание към майките е „ти знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш“. Спок е първият педиатър, който учи психоанализа, за да опита да разбере нуждите на едно дете и динамиката в семейството. Неговите идеи относно грижите за детето са повлияли поредица от поколения родители и са ги накарали да бъдат по-гъвкави и нежни с децата си и да се отнасят с тях като с личности. При едно прохождащо дете дотогава възприетият възпитателен подход е бил да се обърне внимание на дисциплината при обучението му, с постулати от типа на „за да не се разглезва детето, ако плаче — никакво гушкане“.

Българският хелзинкски комитет (БХК) е българска неправителствена организация за защита на правата на човека – политически, малцинствени, граждански, културни и социални, с акцент върху отстояване на правата на малцинствата и най-уязвимите групи в обществото, достъпа до информация, проблеми на системата за наказателно производство. Сред целите на организацията са да насърчава уважение и защита за правата на човека, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти, да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост.

Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от 1993 г. е член на бившата Международна хелзинкска федерация със седалище във Виена, в която до разпускането ѝ влизат 46 хелзинкски комитети и независими правозащитни групи в Европа, бившия Съветски съюз и Северна Америка, работещи на национално и международно ниво за утвърждаване защитата правата на човека.

Хенри Маккарти известен като Били Хлапето е американски престъпник, бандит и убиец от 19-ти век. Други негови псевдоними са Хенри Антрим и Уилям Харисон Бони.

Легендата за него му приписва 21 убийства, по едно за всяка година от живота му, но действителната бройка е около 9 (4 е убил той сам, а 5 — с помощта на други).

На ръст е около 173-175 см., със сини очи, гладка кожа и издадени предни зъби. Много вестникарски репортери казват за него, че Били е „обаятелен и приятен“,общителен и с чувство за хумор, но тези качества са в комбинация с жесток характер, твърда решителност и забележителни стрелкови умения, които го правят опасен престъпник. Починал е на 14 юли 1881 година.

На 14 юли в САЩ празнуват нудистите! Ах, че празник!

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Yellow Face

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове