Една горещ летен четвъртък...

Една горещ летен четвъртък... - картинка 1
Една горещ летен четвъртък... - картинка 2
Вилхелм Кайтел приема символично на същото място във вагона където е сключено Компиенското примирие Шарл Хюнтцингер за ревизията
Една горещ летен четвъртък... - картинка 3
Една горещ летен четвъртък... - картинка 4
Една горещ летен четвъртък... - картинка 5
Една горещ летен четвъртък... - картинка 6

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и третият ден от месец юли. 205-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

„One Direction“ e британско-ирландска момчешка група. На 23 юли 2010 година се създава бой-бандата от Хари Стайлс, Лиам Пейн, Луи Томлинсън, Найл Хоран и Зейн Малик.  От 25 март 2015 година Зейн Малик се разделя с групата.

Често посочвана като първия представител на тенденцията за възраждането популярността на т.нар. „бойбанди“ или момчешки музикални групи, Уан Дайрекшън е продала над 14 милиона сингъли и 8 милиона албуми по цял свят. Сред постиженията им са две награди BRIT и три от церемонията MTV награди за музикално видео. От Billboard ги назовават „Топ изпълнителите на 2012“, а The Huffington Post нарича 2012 г. „Годината на Уан Дайрекшън“. Групата подкрепя различни благотворителни организации и фондации и членовете ѝ са рекламни лица на Pokémon, Nokia, HarperCollins и Hasbro. Появяват се и на телевизионния екран, играейки себе си, в сериала iCarly в епизода „iGo One Direction“ (2012).

Вилхелм Кайтел приема Шарл Хюнтцингер, символично на същото място във вагона, където е сключено Компиенското примирие 

На 23 юли 1940 година, след като неочаквано за Третия Райх и Царство България Мусолини започва Балканска кампания, по покана на Адолф Хитлер генерал Никола Жеков (главнокомандващ Българската армия през Първата световна война) посещава Западния фронт от Първата и Втората световна война.

Същия ден Жеков е официално приет от военния комендант пред кметството на Ньой, и пред построената специално за целта на посещението почетна войскова част е издигнато българското знаме, а в залата в която е извършено унижението на България, командващият Българската армия в предходната световна война се разписва в Златната книга на общината. С този външно манифестиран акт, започва реабилитацията на българската войнска чест след поражението от 1918 г. със сключването на Солунското примирие на Солунския фронт.

Европейската общност за въглища и стомана (съкратено ЕОВС) е създадена с договор в Париж през 18 април 1951 г от Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия с цел да се обединят въглищните и стоманени ресурси на нейните държави членки. Организацията е първата по рода си, в която присъства наднационална институция, и поради това се счита за първата стъпка в европейската интеграция. 

ЕОВС е предложена на 9 май 1950 г. от френския външен министър Робер Шуман, но идеята за интеграционния подход принадлежи на Жан Моне, известен неофункционалист.  Договорът за организацията влиза в сила на 23 юли 1952 г. и е за срок от 50 години.       

Слаш е артистичен псевдоним на Соул Хъдсън. Той е английски/американски китарист най известен като бившия соло китарист на Гънс Ен' Роузис, с които постига световни успехи през късните 80-те и ранните 90-те години. В късните години на Гънс Ен' Роузис Слаш формира страничния проект Slash's Snakepit, с които издава два албума. След разпадането на Гънс Ен' Роузис, част от бившите членове на групата формират Велвет Риволвър през 2002 година. Осем години по-късно Слаш издава първия си солов албум, озаглавен просто "Слаш", в който взимат участие голям брой световно известни музиканти. Следват още два солови проекта, съответно през 2012 и 2014 г.

Слаш е роден на 23 юли 1965 в семейство на бял баща англичанин и майка афроамериканка в Стоук он Трент, Англия. Когато става на 11 години се премества с майка си в Лос Анджелис. На 15 години Слаш получава първата си акустична китара и се научава да свири. За свои влияния той признава Брайън Мей от Куийн, Джими Пейдж от Лед Цепелин, Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Ангъс Йънг от Ей Си/Ди Си и други. Постепенно свиренето на китара се превръща в основно занимание и измества училището на заден план.

Даниъл Джейкъб Радклиф е английски актьор, номиниран за „Грами“ и пет награди „Сатурн“.Известен е най-вече с ролята си във филмите за Хари Потър. От 2015 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Радклиф е роден на 23 юли 1989 година в Лондон, Англия от баща Алън Радклиф – протестант, и майка Марша Греъм – еврейка. Посещава мъжка гимназия в Съсекс, която днес се намира в Челси.

Моника Люински е американка, известна със скандала, породен от разриване на сексуалната ѝ авантюра с президента Бил Клинтън, докато работи в Белия дом като стажантка. Заявява пред съда, че е имала само орален секс с президента в Овалния кабинет в периода между ноември 1995 и март 1997 г. Извънбрачната афера и нейното шумно разследване водят до процедура по импийчмънт на държавния глава през 1998 г. След 21-дневен процес в Сената, Клинтън е освободен от всички обвинения, включително за лъжесвидетелство и възпрепятстване на правосъдието. Родена е на 23 юли 1973 година в Сан Франциско, но израства в Бевърли Хилс, Лос Анджелис. По произход тя е еврейка.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове