До какво води липсата на магнезий?

До какво води липсата на магнезий? - картинка 1

Той спомага за отпускане на мускулната тъкан и какво ли още не ...

Магнезият е минерал с изключителна важност за всяка клетка и процес в човешкия организъм. Около две трети от магнезия в тялото се намира в костите. Част от този магнезий помага за изграждането на тяхната физическа структура, тъй като се намира в скелето на костите заедно с минералите фосфор и калций. Друго количество от магнезия се намира на повърхността на костите и действа като място за съхранение на магнезий, който тялото може да ползва по време на лоши хранителни навици.

Магнезият и калцият действат заедно за регулиране на нервния и мускулен тонус на организма. В много нервни клетки, магнезият служи като химически блокер, така че калцият да не може да достигне до нервните клетки и съотвенто да активира даден сигнал/реакция.

Известно е, че магнезият спомага за отпускане на мускулната тъкан и болката, свързана с нея. Намалява главоболието причинено от мигрена и подобрява качеството на съня в ролята си на невротрансимтер.

Състояния свързани с недостатъчен прием на магнезий са: 

Болка - главоболие и мигрена, мускулни спазми и крампи, фибромиалгия. 

Сън - тревожност, депресия, синдром на неспокойните крака, инсомния, тикове. 

 Други състояния са псориазис, акне и екземи, астма, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза. 

Магнезият работи вътре в клетките, където се случват всички регулаторни и изграждащи процеси в тялото. Понеже е от изключителна необходимост за стотици биохимични реакции, които протичат почти постоянно, присъствието или недостигът на магнезий имат пряко влияние върху мозъка, мускулите, сърцето и кръвоносните съдове.

Когато магнезият се приема с цел поддържане на нервната система и регулиране на стреса, се препоръчва неговото комбиниране с витамините от В-комплекса, които също подкрепят нервната система и се използват успешно срещу стрес.

Какъв е ефектът от приемът на Магнезий?

Магнезият подпомага усвояването на калция и участва в костния растеж и като важен ко-фактор е необходим за над 300 ензимни реакции, както и за произвеждането на вътреклетъчната енергия. Оказва положително влияние върху функцията на половата система, като разширява по естествен начин кръвоносните съдове. Спомага за намаляването на кръвното налягане и за разширяването на бронхите при заболявания на дихателните пътища. Активният физически и психически стрес значително увеличават нуждите на тялото от магнезий. Той участва пряко в редица мозъчни процеси като невротрансмитер, като намалява стреса, подобрява съня и спомага за доброто настроение и спокойствие.

Магнезият е един от най-важните минерали за атлетите, заради способността му да отпуска мускулните влакна, предотвратява болезнените крампи, подобрява мускулните съкращения и е важен за образуването на ензими, главните "черноработници" за възстановяването и усвояването на хранителните вещества.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове