Добре дошли на 88-мата церемония на "Оскарите"

Историята на филмовите награди

5/В навечерието на раздаването на 88-те награди на Американската филмова академия, Би Би Си реши да ни запознае с историята около известната статуетка и някои от най-интересните моменти, свързани с нея, разказва „OffNews”.

Разказът започва с раздаването на първите "Оскар"-и през 1929 г., когато категориите се броят на пръстите на едната ръка. Първият носител на званието за най-добра мъжка роля става немският актьор (и единствен досега немец с това отличие) Емил Дженингс, който няколко години след това се връща в Германия, където става известен с ролите си в редица пропагандни филми за Нацистка Германия.

Слуховете обаче гласят, че първоначално не е трябвало той да грабне статуетката, тъй като е бил първи подгласник, истинският победител е трябвало да бъде... куче, и то отново немско. Рин Тин Тин, 11-годишната немска овчарка, спасена от Франция през 1918 г. от американски летци. По онова време

кучето се превръща в една от най-големите и богати звезди на американското кино с цели 27 филма в кариерата си.

Новосмормираната тогава Американска филмова академия обаче решава, че ако даде първата си статуетка на куче, ще изглежда несериозно. Така, въпреки че Рин Тин Тин получава най-много гласове от журито, членовете му решават да проведат второ гласуване само с човешки актьори, което Дженингс печели.

Някои интересни факти са, че с най-много призове е Уолт Дисни - 26, докато Алфред Хичкок никога не получава награда за свой филм, единствено му се връчва почетен "Оскар". Досега се помни репликата на един от водещите на церемонията Боб Хоуп, който казва, че ако накрая на вечерта остане някой и друг нераздаден "Оскар", може да го пратят на Дисни.

Моделът за статуетката

Известната позлатена фигура в стил ар деко е висока 34,3 сантиметра и тежи 3,6 килограма. Външният ѝ вид остава почти непроменен от 1929 г. до днес. Тя е по дизайн на Седрик Гибънс, артистичен директор на студио "Метро-Голдуин-Майер", като изработката се възлага на лосанджелиския артист Джордж Станли.

Въпреки че Гибънс не е ползвал модел за дизайна си, съпругата му Долорес дел Рио твърди, че нейният мексикански приятел Емилио Фернандез, по онова време холивудски статист в средата на 20-те си години, е позирал гол за Джордж Станли.

Въпреки че чертите на фигурата са толкова лишени от детайл, че практически всеки млад мъж във форма би могъл да е позирал, ако изобщо е имало модел.

Докато историята за Фернандез е в най-добрия случай апокрифна, то коренът на името "Оскар" е неизвестен. Официално името на статуетката е Награда на академията за заслуга, но всеки в Холивуд ѝ вика "Оскар" поне от 1934 г. насам. Самата Академия приема прякора през 1939 г. Най-правдоподобната история гласи, че когато библиотекарката на Академията, Маргарет Херик, вижда статуетката за пръв път, е казала, че прилича на чичо ѝ Оскар

Това са някои от любопитните факти на наградите „Оскар“. Очакваме ги с голямо нетърпение и тази година.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове