Панама: Раят, в който се укриват данъци

Панама: Раят, в който се укриват данъци - картинка 1

Имате милиони? Вложете ги там!

"Досиетата от Панама" са най-голямото изтичане на документи в историята, по които работят 400 журналисти от 80 държави, обединени от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Документите са 11.5 млн. и обхващат срок от 40 години, между 1977 г. и 2016 г.

Има данни за повече от 214 000 офшорни компании, свързани с над 200 държави и територии, както и транзакции на стойност 2 млрд. долара, съобщава „Дневник“.

Панама е една малка държава в Централна Америка с население от около 4 млн. души. Тя получава доста големи приходи от Панамския канал, който прави 80% от БВП на страната.  В Панама има ниска инфлация и добри цени, които поддържат растежа на цяла Латинска Америка. Държавата използва щатския долар за своя валута.

Правителствата на Панама полагат огромни усилия, за да превърнат страната в благоприятен икономически център, подобно на Сингапур.

Но репутацията, която държавата има не може да бъде толкова лесно изчистена. А, именно – място, където се правят „тъмни сделки“, за да се укриват милиарди.

През последните години обаче, Панама се озова „под контрола“ на САЩ, и до известна степен изчисти името си. И така, страната може би започна да излиза от „черния списък“ на държавите, в които се перат пари.

И, сега секретните документи, които изтекоха вчера, отново връщат Панама в същия черен списък на държавите, в които се перат милиарди. Въпреки че още не е потвърдена истинността на информацията, Панама за сетен път показа, че не спазва международните правила за прозрачност. Въпреки натиска от международните органи, Панама все още се въздържа от разкриването на банковата тайна.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове