Доц. Кунчев: Следващата вълна ще е на неваксинираните

Доц. Кунчев: Следващата вълна ще е на неваксинираните - картинка 1

Ако правехме по 30 000 имунизации на ден, имаше някаква вероятност до септември да стигнем до 70%

"Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър – следващата вълна ще е на неимунизираните. Аз бих добавил и на младите хора".

Това коментира в Нова тв доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че в Западна Европа най-засегнати от Делта варианта на коронавируса са хората на възраст между 20 и 30 години. А в някои страни, като Кипър например – най-засегнати са децата между 8 и 11 години. 

По думите му от една страна е спецификата на Делта варианта, а от друга това, че тези групи са най-слабо имунизирани. Доц. Кунчев все пак отбеляза, че имунизацията на децата и то над 12 години започна сравнително скоро. И българчета над тази възраст може да бъдат ваксинирани.

В България с две дози са имунизирани около 16%, а поне с една доза над 19 на сто, отчете той.

"Върви процесът. Има дни с по 10-15 000 имунизации на ден. Ако правехме по 30 000 имунизации на ден, имаше някаква вероятност до септември да стигнем до 70%. Очевидно няма да ги стигнем", коментира доц. Кунчев.

Той обясни, че една игла осигурява между 40 и 60% защита, според ваксината. След втората игла трябват 14 дни, през които антителата да стигнат високи нива. 

И докато в България има неизползвани количества ваксини с изтичащ срок на годност, в много други страни има недостиг. Доц. Кунчев обясни, че в Африка е ваксинирано едва 3 на сто от населението. Запитване за ваксините, които ни остават, имало дори от страни като Португалия.  

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове