Доказано: Откраднаха черепа на Шекспир

Доказано: Откраднаха черепа на Шекспир - картинка 1

Изследването съвпада с 400-ата годишнина от смъртта на Шекспир.

5/Високотехнологично изследване установи, че черепът на великия драматург Уилям Шекспир липсва от гроба му в Стратфорд на Ейвън, съобщава BBC, цитиран от "Новинар"

За целта учени от Университета на Стафордшир използвали георадар, за да сканират последния дом на Шекспир в черквата "Света Троица", без да нарушават целостта му.

"В горния край на гроба се забелязва намеса. Това съвпада с твърденията, че в някакъв момент някой е дошъл и е взел черепа на Шекспир", заключили археологът Кевин Колс и водещият геофизик Ерика Утси.

Това е потвърждение на разкази от 1879 г., че ловци на трофеи са откраднали черепа на гения от плиткия му гроб още през 1794 г.

Според една от теориите Шекспир е бил погребан във вертикално положение, както неговият приятел и колега писателят Бен Джонсън е погребан в Уестминстърското абатство. Друга заявява, че Шекспир е бил погребан на дълбочина седемнадесет фута, за да не бъде обезпокояван, а трета теория казва, че поетът е погребан в семейна гробница.

Оказва се, че всички грешат. Шекспир е бил погребан на около 3 фута дълбочина и увити в прост саван, а не поставени в ковчег, информира "Novini.bg".

Изследването съвпада с 400-ата годишнина от смъртта на Шекспир.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове