Доказано: Противоположностите не се привличат!

Избираме си партньори, които няма нужда да променяме, това е истината...

8/ Хората с различни характери не се привличат, това е мит, твърдят американски учени. Според тях хората се чувстват привлечени от тези, с които споделят сходни възгледи и ценности, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус.

Според откритието, определяно като “промяна на парадигмата” в разбирането на човешките отношения,

хората със сходни виждания се привличат взаимно и поддържат дистанция с тези, които се придържат към различни възгледи.

Учени от Уелсли Колидж и Канзаския университет в САЩ са провели проучване сред 1500 двойки, включително романтични двойки, приятели и познати. Участниците са отговорили на анкета, съдържаща въпроси за техните ценности, възгледи, предубеждения и личностни характеристики. Информацията е била анализирана, за да се установи колко подобни или различни един от друг са хората във всяка двойка, както и дали партньори и приятели с по-дълга връзка имат повече общо помежду си. Оказало се е, че

всички двойки споделят общи възгледи за живота, дори ако току що са се срещнали.

Изследователите са установили още, че хората рядко и в малка степен променят възгледите си под въздействието на партньор.

“Не искаме да кажем, че социалното влияние не съществува във връзките. Има малко място за влияние обаче, когато партньорите споделят сходни мнения още в началото на взаимоотношенията си. Всичко, което нарушава хармонията на връзката - сферите на несъгласие, особено по важни въпроси, ценности или предпочитания, най-често се запазва,” обяснява проф. Анджела Бенс. По думите й промяната е сложна и малко вероятна и е

по-лесно да избираме хора, които са близки до нуждите и целите ни от самото начало.

Изследователите предупреждават обаче, че търсенето на сходство у приятелите би могло да ни лиши от достъп до различни идеи, ценности и гледни точки.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове