Доказано: Солун е бил български

Доказано: Солун е бил български - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Монета от времето на цар Иван Асен II го показва като владетел на земите там

Древна находка доказва, че Солун и земите около града категорично са били българска територия. Поне що се касае до първите десетилетия на 13 в. Монета от епохата на цар Иван Асен II /1218-1241 г./ преобръща всички теории и доказва, че Солун е бил част от Българската държава, казва пред БГНЕС известният финансист Тенчо Попов, който повече от 40 години се занимава с нумизматика. През първата половина на 13 век България изживява своя апогей при първите Асеневци, информира "inews.bg".

След падането на Константинопол и Византия под ударите на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, Второто Българско царство се превръща във водещата сила в европейския югоизток. На 9 март 1230 г. се състои прочутата битка при Клокотница. Цар Иван Асен II разбива вероломния епирски и солунски владетел Теодор Комнин и както съобщават хронистите от онази епоха завладява неговите земи от Одрин до Драч. 

Но каква е съдбата на Солун?

"За съжаление няма запазени данни какво точно се е случило със Солунската империя. Учените са се разделили на две групи. Повечето от тях казват, че тя продължава да съществува като деспотство под управлението на Мануил, брата на Теодор Комнин. Той е получил това звание от брат си Теодор Комнин", разказва Тенчо Попов.

Монетата, с която се е сдобил Попов, опровергава всички тези теории.

На нея са изобразени две фигури. Т.нар. старша фигура коронясва младшата. До старшата фигура има надпис и тя е единствената монета със запазен надпис. "Този надпис е ЧР Асен, т.е. цар Асен. При това с две типично славянски букви Ч и буквата, с която се описва звука Е, т.е. славянския ЯТ. Следователно надписът е славянски", разкрива експертът. И уточнява, че дясната фигура е на цар Асен, а на лявата до нея стои надпис Мануил. Което показва, че цар Иван Асен дава деспотско звание на Мануил и Солун е част от Българската държава.

Любопитна е историята и как той се е сдобил с тази изключително рядка монета.

Тя е закупена на аукцион в САЩ, където е била грешно определена като византийска монета на император Алексий III и по тази причина тя е придобита за ... елементарната цена от 25 долара". "Никой от колекционерите не е погледнал добре монетата и не е разчел добре надписа. Но така много често се случва в колекционерството. Уникални неща могат да се придобият практически като подарък, защото хората, които ги продават, не разбират какво продават. Но това изисква много, много сериозна компетентност при този, който купува", сподели Тенчо Попов.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове