/ОБНОВЕНА/Документите от Панама ще събарят правителства

/ОБНОВЕНА/Документите от Панама ще събарят правителства - картинка 1

Още информация, затова как богатите крият милиардите си

Над 11,5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката, информира "Investor.bg"

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия, бащата на сегашния премиер на Великобритания Дейвид Камерън - Иън. В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света.

Близо година те проучват внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава. Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент. От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета.

Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Иън Камерън, който почина през 2010 г. според документите е помогнал за създаването на фонда Blairmore Holdings Inc. в Панама, който се рекламира в рекламни материали, че "не носи отговорност за данъчно облагане на своите приходи или капиталови печалби". В рекламите се твърди още, че фондът на Камерън "няма да бъде предмет на корпоративен данък или данък върху печалбите във Великобритания".

В същото време Рамон Фонсека, съосновател на фирмата, чиито документи са били предоставени на медиите, заяви пред панамски тв канал, че тя не носи отговорност за каквато й да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите й, пише „Dnevnik.bg”.

Пред Франс прес Рамон Фонсека коментира, че разследването, извършено от над 100 медии по света за авоарите на политици и известни личности в данъчните убежища, е "престъпление" и атака срещу Панама.

Шефът на фирмата смята също, че тя е станала жертва на "международна кампания срещу личната неприкосновеност". В телефонно интервю за Ройтерс Фонсека, който е бивш правителствен служител в Панама, съобщи, че фирмата му е създала повече от 240 хиляди компании, повечето от които са били използвани със законна цел.

"Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.

В отделно изявление, публикувано в "Гардиън", фирмата изтъкна: "Изглежда, че става дума за неразрешен достъп до документи и информация, изнесени от нашата компания, представени и интерпретирани извън контекст."

BBC
Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон
Снимка: BBC

Изтичането на информацията се очаква да остави своя отпечатък в международната политика. Например, премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му купили компанията през 2007 г., но той не е декларирал това, когато е влязъл а парламента през 2009 г., а малко по-късно продал на жена си 50% от компанията за 1 долар. Гунлаугсон твърди, че не е направил нищо незаконно.

Документите също разкриват тайни сделки на най-малко осем от членовете на  висшето ръководство в Китай. Има данни и за ръководители на високи постове в Зимбабве, Северна Корея, Иран и Сирия.

Междувременно стана ясно, че британското правителство е поискало да бъде предоставено копие от документите от Панама, с подробно описание на клиентите, които се възползват от данъчните убежища нелегално. Освен това шведските власти обърнаха към Люксембург за повече информация за банковата група „Nordea”, която се смята за едно от „скривалищата“. Австрия започна пък да разследва две банки, замесани в случая.

/34

Коментари 1

  • #1
    Аз -

    Кога Башар Асад стана премиер на Исландия?

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове