Домакинската работа вреди на здравето

Вредни химикали, бактерии и отровни газове поставят под риск здравето на домакините

1/Домакините, които полагат големи усилия за поддържането на дома, може би не осъзнават, че подлагат своето здраве на сериозен риск, пише в. "Дейли мирър". Таблоидът цитира съвместното проучване на д-р Джули Ригс с фирмата "Ерамакс" и сайта "Нетмамс" от което става видно, че чистенето с прахосмукачка, прането и готвенето носят своите заплахи.

Когато домакините чистят банята и тоалетната, те често след това ползват ароматизатори.

В производството на 95 процента от тези материали се използват деривати на петрола. Поради тази причина те могат да предизвикат сериозни респираторни проблеми.

Чистенето с прахосмукачка оформя цял невидим вихър от пренасяни във въздуха частици, като прах, козина от животни и спори на мухъла. Всички те носят здравни последствия, а във Великобритания 40 на сто от домакините използват прахосмукачки за почистването на дома.

Кухнята също не е безопасно място,

особено ако се готви на газова печка, както е при половината от британските домакинства. При изгарянето на пропан-бутана се отделя азотен двуокис, въглероден окис и формалдехид - всички те носят лоши новини за здравето.

Сушенето на прането в дома увеличава влагата с 4,5 литра. А това е райска среда за развитието на бактерии, спори и плесени, водещи до респираторни заболявания. Избелването на прането с белина пък подлага на риск сливиците на домакините.

Източник: БТА

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Къде ще почивате тази година?

На българското Черноморие.

22.95%

На село, при баба.

22.95%

В Гърция.

19.67%

По-далеч от България!

13.11%

В Турция.

11.48%

Където гаджето ме заведе!

9.84%

Блогове