Домакинската работа вреди на здравето

Вредни химикали, бактерии и отровни газове поставят под риск здравето на домакините

Домакините, които полагат големи усилия за поддържането на дома, може би не осъзнават, че подлагат своето здраве на сериозен риск, пише в. "Дейли мирър". Таблоидът цитира съвместното проучване на д-р Джули Ригс с фирмата "Ерамакс" и сайта "Нетмамс" от което става видно, че чистенето с прахосмукачка, прането и готвенето носят своите заплахи.

Когато домакините чистят банята и тоалетната, те често след това ползват ароматизатори.

В производството на 95 процента от тези материали се използват деривати на петрола. Поради тази причина те могат да предизвикат сериозни респираторни проблеми.

Чистенето с прахосмукачка оформя цял невидим вихър от пренасяни във въздуха частици, като прах, козина от животни и спори на мухъла. Всички те носят здравни последствия, а във Великобритания 40 на сто от домакините използват прахосмукачки за почистването на дома.

Кухнята също не е безопасно място,

особено ако се готви на газова печка, както е при половината от британските домакинства. При изгарянето на пропан-бутана се отделя азотен двуокис, въглероден окис и формалдехид - всички те носят лоши новини за здравето.

Сушенето на прането в дома увеличава влагата с 4,5 литра. А това е райска среда за развитието на бактерии, спори и плесени, водещи до респираторни заболявания. Избелването на прането с белина пък подлага на риск сливиците на домакините.

Източник: БТА

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове