Вижте рецептата:
Дойде му времето на агнешкото! Няма нищо по-приятно от пролетен празник с вкусно агнешко на трапезата.
Предлагаме ви вариант, любим в много семейства освен заради уханието, което се разнася докато се приготвя, но и заради крехкостта на месото, изпечено по този начин и хрупкавата златиста кожичка. Може да го приготвите както за Великден, така и за Гергьовден!
Необходими продукти:
1,200 кг. агнешко бутче (за предпочитане задното)
20 гр. сушена манатарка
500 гр. пресна печурка
2-3 стръка джоджен
5-6 листа девисил
5-6 листа калофер
2-3 стръка пресна мащерка
3-4 с. л. червен пипер (аз смесвам обикновен, пушен и лют)
сол на вкус
3-4 с.л олио
Начин на приготвяне: /3 часа /
Измивам агнешкото и го натърквам хубаво със солта. Слагам във вода сушената манатарка да се хидратира за около час. Намазвам месото с олиото и след това го натривам със сместа от червен пипер. В тава от йенско стъкло нареждам на дъното стръковете мащерка и ги покривам с печурката и хидратитраната манатарка. Нарязвам зелените подправки и ги полепвам хубаво по бутчето отдолу така, че да не са изложени на директния огън (препечения джоджен горчи, затова внимавайте!). Сложете бутчето да легне върху гъбите със страната на която са сложени подправките. Добавям останалата от мазането мазнина и ½ ч.ч. вода. Сложете капака на тавата и я поставете във фурната. Включете фурната на 200 * С с вентилатор за около 30 мин. Намалете температурата на 170 * без вентилатор и печете още 2 ч. и 15-20 мин.
Ароматът е невероятен!
След това може да обезкостите месото и да сервирате в плато заедно с гъбите и соса. Добър апетит!
Източник: Кухнята на Фиков
/34