Домашна кухня: Черешов пай

Домашна кухня: Черешов пай - картинка 1

Когато правиш нещо с мерак, няма как да не се получи

Днешната рецепта е публикувана в "Кулинарен Фейсбук" от Надежда Методиева. Снимките са достатъчни, за да ни се дояде. Имате ли време, залавяйте се!

Необходими продукти: 

За тестото:

- 200 гр. масло, меко

-100 гр. захар

- 1 яйце

- кората на 1/2 лимон

- 1 ч.л. ванилова есенция

- брашно, колкото поеме ( около 500 гр. )

За пълнежа:

- 2 ч.ч. изчистени череши

- 1 1/2 с.л. царевично нишесте

- 1/2 ч.ч. захар

- 2 ч.л. лимонов сок

- щипка сол

- 1 ч.л. ванилова есенция

И освен всичко това, 1 яйце за намазване.

Ето го готовият вариант, бързо се залавяйте!!!

Начин на приготвяне:

Тесто се замесва, като яйцето и захарта се разбиват за кратко с миксер. След това се добавят мекото масло, лимоновата кора, ваниловата есенция и брашното. Върху леко набрашнен плот се омесва меко маслено тесто. Оставяме го настрани да престои.

През това време се прави пълнежа на пая, като в тенджера се слагат черешите, захарта, солта и ванилията. Вари се, докато черешите не пуснат по – голяма част от сока си, около 10 мин. Маха се от котлона и се добавя нишестето, разтворено с малко вода. Връща се обратно на огъня, докато заври и се маха веднага.

Върху набрашнен плот се разточва тесто с големината на формата на пая. Прехвърля се във формата и се разстила равномерно навсякъде. От тесто се оставя малко, за украса отгоре. Върху масления блат се изсипват черешите. От останалото тесто се изрязват лентички, които се слагат върху плънката във формата на решетка и се залепват по краищата на пая. Намазваме пая отгоре с разбито яйце.

Печем пая на 180°C в предварително загрята фурна за 40 мин. или докато се зачерви.

Накрая на всички ни е ясно какво да правим! Приятен апетит!!! :) 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове