Домашна кухня: Френска селска торта

Домашна кухня: Френска селска торта - картинка 1

Изглежда страшно вкусна и чака да бъде изядена!

Днешното ни предложение е един от най-известните сладкиши в света - традиционната френска селска торта. Любимо лакомство на малки и големи - сигурни сме, че вкусът й връща спомени от детството и бабината кухня!

Рецептата е публикувана във Facebook групата "Кулинарен Фейсбук" от познатата на читателите ни Надежда Методиева. Вече сме я обявили за майстор-готвач, а в този случай самата тя споделя, че тортата е изненада за свекърите й, които чака да дойдат на гости.

И сега добре се е справила:

Необходими продукти:

400 гр. брашно;
1 яйце;
150 гр. захар;
200 мл. прясно мляко;
50 гр. масло;
2 с.л. мед;
2 ч.л. сода.

За крема:

1 л. цедено кисело мляко;
1/2 ч.ч. захар;
кората от 1 лимон;
2 с.л. лимонов сок;
70 мл. сладкарска сметана;
2 ванилии;
1 буркан сладко от боровинки;
200 гр. орехи.

Начин на приготвяне:

Блатовете се приготвят, като първо се разбива яйцето със захарта. След това бавно се добавят прясното мляко, маслото, меда и содата. Сместа се прехвърля в тенджера и се вари на бавен огън, около 25 мин., докато придобие карамелен цвят. Маха се от котлона и докато е още топла в нея се изсипва в брашното.

Разбъркваме докато получим тесто и го прехвърляме върху леко набрашнен плот. Месим, докато стане на топка. Полученото тесто се разделя на 5 равни по грамаж топки.
Всяка една топка се разточва на кръг с диаметър 27-28 см. Блатът трябва да бъде много тънък, почти прозрачен. Тестото е много меко и еластично, заради меда.

Разточеният кръг прехвърляме в тава, покрита с хартия за печене и печем за 3-4 мин. на 170 °C. Докато се пече първия блат, се оформя втория и така, докато се изпекат всички блатове.

Оставяме ги да се охладят добре, след което изрязваме блатовете с ринга, фиксиран на 25 см. При необходимост си помагаме с нож. Така ще получим идеално равни блатове за кръгла торта.
За приготвянето на крема, първо разбиваме захарта с цеденото кисело мляко. Добавят се лимоновият сок и кората. Сладкарската сметана се разбива в отделна купа на пяна и внимателно се смесва с крема, с помощта на шпатула. Добавя се и ванилията.
Орехите се подрежда в тава за печене и се запичат за 5 мин. на 200°C. Това ще подсили аромата им. Охлаждат се и се смилат в блендер.
Слагаме първия блат на тортата върху подложка за торта или поднос. Стягаме го с ринга. Намазваме тънък пласт от крема, поръсваме малко от смлените орехи, след това покапваме тук-там сладко от боровинки и разнасяме навсякъде. Не слагайте прекалено много сладко! Покриваме с втория блат и в тази хронология довършваме останалите редове от тортата.

Върху последния блат слагаме само крем и поръсваме обилно с орехи. Запазваме малко от крема, за да намажем след това тортата и отстрани.
Прибираме тортата за 2 часа в хладилник да стегне, след това внимателно прекарваме нож по ръба на ринга и го махаме. Намазваме тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсваме обилно с орехи отгоре и отстрани. Леко притискаме с ръце отстрани, за да полепнат. Прибираме отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие.

Идеална е с кафенце. Добър апетит! 

       

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове