Домашна кухня: Панагюрски тутманик

Домашна кухня: Панагюрски тутманик - картинка 1

Панагюрската кухня е изобилна и подчинена на убеждението, че повече е по-вкусно

Снимка: Краси @gotvach.bg
Домашна кухня: Панагюрски тутманик - картинка 2

Пръстите ще си оближете!

Макар днес да е първият истински топъл ден за тази година, в хладните часове на деня може да пробвате тази рецепта. 

Панагюрци са известни с щедрото отношения към храната - ако слагат сирене, ще е с шепите; ако са нужни 2 яйца, те слагат 3! Изобщо, панагюрската кухня е изобилна и подчинена на убеждението, че повече е по-вкусно. Затова и този тутманик е много вкусен и засища.

Рецептата е взета от сайта "Готвач.БГ", изпълнена от майстор-готвач Краси.

Необходими съставки:

  • брашно - 500 - 600 г
  • вода - 250 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 20 мл в тестото
  • свинска мас - 80 мл, разтопена, за мазане на корите
  • масло - 20 г за мазане на корите
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • сирене - 200 г
  • мая - 7 г жива или /100 мл жива закваска/
 

Начин на приготвяне:

От брашното, водата, маята, солта, захарта, яйцето и олиото се омесва средно меко тесто.
След втасване се разделя на 10 различни по големина топки. Всяка топка се разточва на малка кора, маже се с мазнина, ръси се със сирене и краищата се сгъват навътре.
Взема се второ топче, разточва се, маже се с мазнина, ръси се със сирене и в средата му се поставя първото топче с краищата надолу, сгъва се и така нататък с всички топчета до най-голямото. 
Готовият тутманик се поставя в тавичка, върху хартия за печене, отгоре се маже с мазнина.
През това време фурната е загрята на 220 грaдуса и се пече до готовност. Изкарва се, поръсва се с водичка и се покрива с памучна кърпа.

И резултатът е тутманик с вкусна хрупкава коричка!

/10

Facebook Коментари

Коментирай

На предсрочните парламентарни избори ще гласуваме за:

Велико народно събрание

59.26%

Обикновено народно събрание

40.74%

Блогове