Пръстите ще си оближете!
Панагюрци са известни с щедрото отношения към храната - ако слагат сирене, ще е с шепите; ако са нужни 2 яйца, те слагат 3! Изобщо, панагюрската кухня е изобилна и подчинена на убеждението, че повече е по-вкусно. Затова и този тутманик е много вкусен и засища.
Рецептата е взета от сайта "Готвач.БГ", изпълнена от майстор-готвач Краси.
Необходими съставки:
- брашно - 500 - 600 г
- вода - 250 мл топла
- яйца - 1 бр.
- олио - 20 мл в тестото
- свинска мас - 80 мл, разтопена, за мазане на корите
- масло - 20 г за мазане на корите
- захар - 1 ч.л.
- сол - 1 щ.
- сирене - 200 г
- мая - 7 г жива или /100 мл жива закваска/
Начин на приготвяне:
От брашното, водата, маята, солта, захарта, яйцето и олиото се омесва средно меко тесто.
След втасване се разделя на 10 различни по големина топки. Всяка топка се разточва на малка кора, маже се с мазнина, ръси се със сирене и краищата се сгъват навътре.
Взема се второ топче, разточва се, маже се с мазнина, ръси се със сирене и в средата му се поставя първото топче с краищата надолу, сгъва се и така нататък с всички топчета до най-голямото.
Готовият тутманик се поставя в тавичка, върху хартия за печене, отгоре се маже с мазнина.
През това време фурната е загрята на 220 грaдуса и се пече до готовност. Изкарва се, поръсва се с водичка и се покрива с памучна кърпа.

И резултатът е тутманик с вкусна хрупкава коричка!