Домашна кухня: Шоколадови мъфини

Домашна кухня: Шоколадови мъфини - картинка 1

Какво по-подходящо време за мъфини от събота?

Малките кексчета са чудесни както за закуска, така и за десерт. Можете да направите хиляди вариации на тези приятелчета, и винаги ще станат перфектна компания за чай или кафе.

Необходими продукти 
(6 бр.)

• 80 разтопено масло
• 50 гр. шоколадов кувертюр
• 2 яйца • ½ чаена чаша захар
• 1 чаена чаша брашно
• ⅓ чаена чаша кисело мляко
• 1 ванилия
• 1 чаена лъжица бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разтапям маслото и шоколада на водна баня, яйцата изваждам от хладилника. Пресявам брашното, заедно с бакпулвера. Разбивам яйцата, заедно със захарта с миксер, тел за разбиване или пък с вилица. Добавям киселото мляко и отново разбърквам, добавям и маслото с шоколада. Към течната смес добавям брашно малко по малко, при непрекъснато разбиване до получаване на еднородна смес. Накрая добавям и ванилията и отново разбивам.

Във всяко гнездо на формата за мъфини слагам по една хартиена кошничка и пълня ¾ от обема (аз прескачам този момент защото работя с алуминиеви форми за еднократна употреба.) Внимавам да не напълня формите за мъфини прекалено, защото по време на печене мъфините увеличават обема си, и ако сместа във формичките е повече от необходимото, ще прелее и няма да се изпекат.

Пека мъфините в предварително загрята на 180 * фурна за 20 минути. Проверявам дали мъфините са изпечени, като бода с клечка за зъби, и като остане суха - мъфините са готови!

Насладете се на една сладка събота!

Източник: Кухнята на Фиков

/40

Facebook Коментари

Коментирай

На предсрочните парламентарни избори ще гласуваме за:

Велико народно събрание

59.26%

Обикновено народно събрание

40.74%

Блогове