Лесен и вкусен десерт, който ще придаде очарование на празничната ви трапеза
Сезонът на ябълките никога не свършва, но новата реколта е вече на пазара, а нищо не може да се сравни със свежа ябълка, откъсната вчера от дървото!
Предлагаме ви лесен, но вкусен десерт - тарталетки с ябълка и канела.
~ Необходими продукти за тестото:
• брашно около 200-250гр.
• меко краве масло 70 гр.
• яйца - 1 бр.
• захар - 70 г
• сол - 1 щипка
• Бакпулвер 1/2 ч.л.
• Прясно мляко - 2-3 с.л.
• 1 ванилия.
~ Продукти за плънката:
1-2 ябълки в зависимост от големината
• 3 ч.л канела
• 2 с.л захар;
~ Начин на приготвяне:
В купа първо разбивам маслото яйцето, захарта и ванилията. Добавям към тях и млякото. След това започвам да добавям брашното. Като започне да става достатъчно гъсто за месене с ръка го замесвам. Като стане хомогенно така че да може да се меси, поставям за 15 мин. в хладилника. След това разточвам на тънко на плот и го нарязвам на квадрати с големината на формичките в които ще го поставям. Моите са сърчица. Прилепям го плътно по стените и изрязвам стърчащите краища от формата. Настръргвам на едро ябълката и я смесвам с захарта и канелата. Пълня кошничките и пека за 20-26 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Когато поизстинат, тарталетите по желание може да ги накажете с карамел: 2с.л захар, след като се карамелизират добавям 3 с.л мляко и 1 с.л. чисто масло. Покапвам с горещия карамел отгоре.
/37