a_god_forbid.png

Домашна кухня: Течен шоколад

Домашна кухня: Течен шоколад - картинка 1

Рецепта от детството

Една рецепта от моето детство. Тогава, когато течен шоколад имаше само в "Кореком", и рядко ядяхме купешки. Затова пък си приготвяхме вкъщи от сухо мляко и какао.


Необходими продукти

  • 500 гр. сухо мляко (пълномаслено)
  • 250 гр. чисто масло
  • 350 мл. вода
  • 1,5 ч.ч захар
  • 3-4 равни с.л. какао (зависи колко тъмен го искате)
  • 1 ванилия
  • 1-2 малки щипки лимонтозу

Начин на приготвяне:

В тенджера на котлона разбърквам водата, маслото, захарта, ванилията. След като се разтворят добре и маслото се стопи, добавям и лимонтозуто. След това отстранявам сместа от котлона и добавям сухото мляко. Не се притеснявайте, ако все пак се образуват бучки от неразтворено сухо мляко, това може да се оправи с пасатора на миксера. Разбивам хубаво с пасатора докато, се разтвори сухото мляко напълно. Сега е момента, ако решите да го правите двуцветен да отделите 1/3 от сместа за бял (в белият шоколад може да добавите ядки, или кокосови стърготини за Рафаело ефект).



След това добавям какаото и отново разбивам с пасатора, докато се оцвети и разтвори напълно, и то. Наливам в купички или чашки (моите са по 120 гр. - за 11-12 порции) ако е двуцветен редувам, и оставям да изстине добре, преди да ги прибера в хладилника за около час-два.

източник: Кухнята на Фиков

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Следващите парламентарни избори ще са:

През септември 2018 г.

33.33%

След 4 години.

23.81%

Все тая, брат!

23.81%

Преди края на тази година.

19.05%

Блогове