Домашна кухня: Телешки пепър стек с кладница

Домашна кухня: Телешки пепър стек с кладница - картинка 1

Сервиран с търговищки "Траминер", разбира се!

Днешната рецепта е публикувана в "Кулинарен Фейсбук" от търговищкия журналист Борислав Курдов. Накратко, той описва творението си като "телешки пепър стек с гъби кладница в маслена баня; гъбен сос с бяло вино, деглазиран с масло; мус от бейби картофи и бейби тиквички и връхчета от зелен лук за украса".

А ние се постарахме да съберем цялата тази прелест в обща рецепта за вечеря за 4-ма.

По съвет на готвача, най-добре е да се сервира с умерено охладено бяло вино, препоръчително търговищки "Траминер". Приемаме съвета!

Необходими продукти:

1. Килограм телешко бонфиле, нарязано на парчета по 250 гр.

2. 2 супени лъжици пипер меланж - черен, бял, зелен, розов, грубо смлени;

3. 250 гр. гъби кладница, нарязани на лентички;

4. 500 грама картофи;

5. 1 тиквичка;

6. 150 грама масло;

7. По 1 лъжица сметана, майонеза и кисело мляко;

8. 100 мл бяло вино;

9. Олио и брашно - колкото е нужно;

10. Сол, копър и зелен лук за муса от картофи и тиквички.

 

Начин на приготвяне:

За стека: 
Слагате шарения пипер в плоска чиния, овалвате всеки от стековете добре, като притискате, за да проникне пипера максимално в месото. Посолете стековете предварително.

Сложете в тиган малко олио и кубче масло и печете стековете, като ги обръщате от време на време докато се опекат, както на вас ви харесва - л'англе, средно или добре изпечено. Ако има нужда, за всеки стек се слага допълнително олио или масло.

В същия тиган добавете виното и го оставете да изври наполовина.

За гъбите и соса:

В отделен тиган налейте олио, достатъчно да запържите нарязаните гъби на маслена баня. Добавете сол и пипер на вкус. Извадете гъбите, а към останалата мазнина в тигана добавете 2 супени лъжици брашно и го запържете. Постепенно наливайте винената редукция от първия тиган, добавете и малко кубче масло и бъркайте, докато стане сос с нужната гъстота. 
Ако предпочитате, накрая може да върнете и запържените гъбки обратно в соса.

За муса от картофи и тиквички:

Тиквичката се нарязва на парчета и се сварява, картофите също. В предложението на Борислав Курдов са използвани бейби картофки и 2 малки тиквички. Намачкват се и се поръсват със сол.

Киселото мляко, сметаната, майонезата се разбъркват в купичка, към тях се добавят черен пипер и копър, присъединяват се към намачканите зеленчуци и се пасират. 

Готовият мус се слага в хладилника да се охлади. 

За сервирането:

Първо поставете в чинията малка "куличка" от мус. В чинията на снимката това е постигнато с гофрирано кръгче за сервиране. Поставете до муса готовия стек, а върху него гъби и сос, колкото ви харесва. Украсете със зелен лук и сте готови!
Не забравяйте да охладите предварително прекрасния търговищки "Траминер"
Наздраве и добър апетит!

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове