Да си оближеш пръстите
Тази прекрасна храна е модификация на израелско ястие, за телешко с нахут, на което аз реших да предам малко по-пролетен вкус добавяйки спанак и коприва. Аромата който се разнася при готвенето е невероятен и събужда всяка сетивна клетка на организма. А вкусът е превъзходен. Телешкото става крехко и се топи в устата.
Необходими продукти:
/за 5 порции/
600 гр. телешко за готвене
400 гр. консерва нахут или 250 гр. зърна (ако ще го готвите със суров нахут накиснете го поне за 12 часа във вода и сода)
4 пресни чушки (2 червени и 2 зелени)
300 гр. коприва
300 гр. спанак
3 скилидки чесън
2 щипки черен пипер
½ ч.л кимион млян
½ ч.л. куркума
½ ч.л млян бахар
1 чушле изчистено от семките
2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган слагам олиото да се загрее и прибавям към него телешкото заедно с скълцания чесън кимиона, бахара. Запържвам докато месото побелее леко. В тенджера с малко мазнина задушавам изчистените коприва и спанак, докато омекнат. Сипвам около 200 гр. вода и ги пасирам на каша. Добавям към телешкото, нарязаните на ситно чушки, чушлето и слагам куркумата запържвам за още 5 мин. Към тях прибавям и пасираната коприва и спанак. Добавям и нахута и заливам с 300 гр. вода. На умерен огън под похлупак готвя за около 2 часа и 30 минути, като от време на време разбърквам и ако се налага доливам вода.
Истинска храна за щастие, няма как да не ви хареса!
Източник: Кухнята на Фиков
/34