Доналд към Доналд: Нямате и няма да имате по-добър съюзник от ЕС

Доналд към Доналд: Нямате и няма да имате по-добър съюзник от ЕС - картинка 1

ЕС харчи за отбрана повече от Русия и колкото Китай, написа Туск на Тръмп в туитър

САЩ нямат по-добър съюзник в сигурността от Европа, каза днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа туитър.

Репликата очеридно беше в отговор на последния упрек на Тръмп към европейците вчера, че не харчат достатъчно за отбрана.

"САЩ нямат и няма да имат по-добър съюзник от ЕС", написа Туск. "Ние харчим за отбрана много повече, отколото Русия, и толкова, колкото харчи Китай. Надявам се, че не се съмнявате, че това е инвестиция в нашата сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и за китайските разходи."

 

Това не е първият път, когато Туск, бивш министър-председател на Полша, влиза в задочна словесна престрелка с Тръмп. През май той заяви, че на Европа не й трябват врагове, щом има приятели като сегашния президент на САЩ.

ЕС за първи път в историята си развива собствен отбранителен стълб със специално сътрудничество между 25 от дъжавите си и с европейски фонд за отбранителната индустрия на стойност от 500 милиона евро до 2020 година.

Европа прави тази стъпка, възползвайки се от перспективата за напускане на Великобритания, която досега я възпрепятстваше, и за да се освободи от ветото на съюзници като САЩ и Турция в решенията на НАТО, които изискват единодушие от всички съюзници.

Европейските съюзници очакват с тревога появата на Тръмп на среща на върха на НАТО в Брюксел утре и вдругиден. На последната среща на Г-7 в Канада миналия месец Тръмп оттегли подписа си от договореното с мъки съвместно комюнике. Той наложи вносни мита върху европейската стомана и алуминий и заплаши с 25% защитни мита европейския износ на автомобили за САЩ. От тях би пострадала най-много първата индустриална сила на Европа - Германия.

Вчера Тръмп отново взе на прицел съюзниците в НАТО и повтори искането те да увеличат разходите си за отбрана.

"САЩ харчат повече за НАТО от която и да било друга страна. Това не е справедливо, нито приемливо", написа той в обичайния си канал за комуникация със света - туитър. "Въпреки че увеличиха приноса си, откакто станах президент, те трябва да направят повече."

През миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че вече осем от членките на Алианса са постигнали целта да отделят 2 процента от БВП за отбрана в сравнение с три страни през 2014 година.

През 2014 г. съюзниците в НАТО се споразумяха да достигнат ниво на отбранителните разходи от 2 на сто от БВП до 2024 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове