Доналд Туск е новият председател на Европейската народна партия

Доналд Туск е новият председател на Европейската народна партия - картинка 1

Конгресът на ЕНП се провежда вчера и днес в Загреб. В него участват 2000 делегати. Орбан не е поканен

Европейската народна партия (ЕНП) избра Доналд Туск за председател с 491 гласа "за" и 37 "против". Той ще наследи на поста Жозеф Дол от 1 декември.

Туск беше единственият кандидат за лидер на ЕНП. За пръв път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в което членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция. Част от него е и ГЕРБ.

Шейсет и две годишният Туск заемаше през последните пет години един от ключовите постове в европейските институции - председател на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на бившия белгийски премиер Шарл Мишел. Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г.

Мандатът на председателя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван неограничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс ръководи партията 23 години (1990 - 2013 г.).

От създаването й през 1976 г. ЕНП е имала петима председатели: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.

По-късно днес се очаква ЕНП да избере 10 зам.-председатели. Един от кандидатите е българският еврокомисар Мария Габриел.

Вчера Туск отправи остри критики срещу автократите и популистите, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск.

В едва прикрита атака срещу унгарския премиер Виктор Орбан Туск припомни кризата с мигрантите през 2015 г. и споразумението, сключено след стотици членове на преговори между ЕС и Турция за намаляване на миграционните потоци.

"Някой друг също работи много, но само за да защити своя начин на представяне на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска пропаганда", заяви Туск.

Отношенията между партията "Фидес" на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изявления и кампании срещу Брюксел ЕНП замрази членството на тази формация. Някои дори настояха "Фидес" да бъде изключена от партийните редици.

Унгария изгради през 2015 г. частично електрифицирана ограда покрай границите си, за да прекъсне пътя на мигрантите. Оттогава Будапеща не спря да затяга антиимиграционното си законодателство с цената на нарастващ антагонизъм с европейските институции.

"Няма да пожертваме такива ценности като гражданските свободи, правовата държава и почтеното публично поведение на олтара на реда и сигурността", каза Туск.

Нека всички се обединим на така важното политическо бойно поле, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата отговорна народна партия, призова той.

Конгресът на ЕНП се провежда вчера и днес в Загреб. В него участват 2000 делегати. Орбан не е поканен.

При пристигането си на конгреса премиерът Бойко Борисов заяви:

"Доналд Туск е голям приятел на България. Всички си спомняме какъв жест ни направи с речта си на български по време на откриващата церемония на европредседателството в София. Той е партиец, бивш премиер на Полша, познава много добре ситуацията на Балканския полуостров. Като председател на Европейския съвет работеше в много трудни времена. Туск е твърд човек, много енергичен и дипломатичен. В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като него."

"За съжаление днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайнолеви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП, особено с оглед на времената, които ни предстоят", коментира Бойко Борисов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове