Досиетата от Панама: Журналисти осветиха мрежата от пари и власт около Владимир Путин

Досиетата от Панама: Журналисти осветиха мрежата от пари и власт около Владимир Путин - картинка 1
Досиетата от Панама: Журналисти осветиха мрежата от пари и власт около Владимир Путин - картинка 2

Документите идват от адвокатската кантора Mossack Fonseca и съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, членове на мафията, корумпирани политици и просто хора, укриващи доходите си от данъчните.

Повече от 214 000 подставени компании, 11.5 милиона секретни документа, 2.5 терабайта информация - това е най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката.
За пръв път за информационния теч съобщи германското издание "Зюддойче цайтунг", от което е тръгнало уникално разследване на почти 400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания, пише dnevnik.bg

Eдинственият български журналист от екипа е Алексения Димитрова от "24 часа".

То бе разпространено едновременно под името "Досиетата от Панама".

Документите идват от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca и съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, членове на мафията, корумпирани политици и просто хора, укриващи доходите си от данъчните.

Специално внимание е отделено на "сложните доларови офшорни сделки за милиони, които канализират богатство и власт към мрежа от хора и компании, тясно свързани с руския президент Владимир Путин".

"Разкрито: Офшорна следа за 2 млрд. долара, която води до Владимир Путин".

Това заглавие се появи точно в 21 ч. на фронпайдж на сайта на британския "Гардиън" и още близо 100 световни издания. В сайта на "Гардиън" се появи и клипче със заглавие "Как да скриеш милиард долара" с лика на руския президент. 

В отделна публикация се твърди, че 

малко известният руснак Сергей Ролдугин стои зад движението на близо 2 млрд. долара по тайни канали, свързани с хора от обкръжението на Путин, а може би и лично с него.

Банка "Россия", наричана още "Банката на Путин" и санкционирана още в началото на ембаргото, наложено от Запада, е смятана за инструментът, чрез който е изградена мрежата от офшорни компании.

Десетки заеми, някои от които за стотици милиони долари, са "продавани" от една офшорна компания на друга за символични суми, дори за 1 долар.

Документите са обработвани и анализирани в продължение на една година от Консорциума на разследващи журналисти (ICIJ) заедно със "Зюддойче цайтунг" и над 100 медийни партньори, работещи на 25 езика.
Данните обхващат почти 40 години от дейността на

малко известната, но много влиятелна панамска кантора Mossack Fonseca, която има клонове на 35 места по цялата планета

е посочена като един от основните създатели на подставени компании и корпоративни струтури, прикриващи реалните с исобственици.

Анализаторите на ICIJ са идентифицирали стотици хиляди компании, свързани с хора в повече от 200 държави по света.

Става дума за огромен брой съобщения от електронна поща, финансови отчети, паспорти и корпоративни документи, насочващи към тайните собственици на банкови сметки и компании в 21 офшорни зони, включително щата Невада, Хонконг и Британските Вирджински острови.

В друга публикация се посочва, че "Досиетата от Панама" разкриват офшорните сметки на 140 политици и обществени фигури от цял свят.

Сред тях са премиерите на Исландия и Пакистан, президентът на Украйна и кралят на Саудитска Арабия, но също и публично известни лица и спортисти, като футболната звезда Лионел Меси, например.


Големи банки са участвали в изграждането на офшорни компании, за които иначе е трудно да бъдат проследени и свързани с конкретни хора.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове