ДПС: Изборите са въпрос на месец-два

ДПС: Изборите са въпрос на месец-два - картинка 1

Това предрече депутатът от ДПС Халил Летифов в сутрешния блок на БНТ

Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът от ДПС Халил Летифов в сутрешния блок на БНТ. По график редовните парламентарни избори трябва да са в края на март следващата година. Повече от два месеца не затихват протестите с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

"Ако трябва да бъдем точни, ние вече сме в състояние на кампания, на избори. "Кога" е въпрос на месец или два", каза депутатът.

Той припомни, че движението се е обявило против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, което е идеята на управляващите за излизане от политическата криза.

Въпреки очакванията за скорошни избори, Летифов прогнозира, че ще има достатъчно време за приемане на промени в Изборния кодекс. ДПС иска да се ореже възможността за преференциално гласуване. ГЕРБ пък настояват за промени при машинното гласуване - според тях в секциите с над 300 избиратели не трябва да се гласува само машинно, а и с бюлетини.

В същото време ДПС предлагат съставянето на експертен кабинет като кой да го оглави е въпрос на преговори. Предложението на ДПС е експертният кабинет да бъде оглавен от човек предложен от ГЕРБ, а вицепремиерът да е от втората по големина партия. БСП обаче са против такъв сценарий. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заговори за експертен кабинет. Според ДПС този експертен кабинет трябва да се заеме с кризата, договаряне на средствата от ЕС за коронавируса, следващия програмен период и Зелената сделка и да осигурят честни избори.

Летифов, коментирайки отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, каза, че в момента има война между институциите, от която следва колективна безотговорност. Това обаче трябвало да се промени, но, за да се случи това, трябвало да се загърби популизмът.

"Очевидно е този нарушен диалог между тях, очевидна е тази война срещу институциите. Затова и ние поискахме оставките както на министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че всъщност диалогът ще стане възможен", заяви депутатът.

 
 

Той допълни, че ДПС са участвали в избирането на Радев с идеята, че той ще бъде контрапункт на политиката им на реваншизъм. Това обаче не се случило. "Ние виждаме същото, от другата страна обаче, с обратен знак. Още от същото, но с обратен знак", каза Летифов. Според него Радев не е осъзнал за какво служи президентската институция.

В четвъртък вечерта традиционният протест с искане за оставката на правителството стигна и до централата на ДПС на столичния бул. "Стамболийски". Сградата бе замервана с яйца.
Според Летифов няма нищо ново под слънцето. Той припомни протестите при лятната резиденция на почетния председател на движението Ахмед Доган край Росенец.

"Там имаше организирани акции с цел някои политически субекти да бъдат реанимирани и, странно, но когато се качат на гърба на ДПС и на г- Доган, странно бързо те биват забелязани от обществото", каза Летифов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове