Дянков: Не подарявайте на частник информацията за цялото население

Тази обществена поръчка трябва да се спре веднага, опасно е частна фирма да разполага с биометричните данни на всички българи, смята бившият финансов министър

9/Идеята за снемане на отпечатъци от пациентите при постъпването им в болница е много опасна, обяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият финансов министър от първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков.

По думите му обществената поръчка за 400 хил. лева за изработване на софтуер за обработването на биометричните данни трябва да бъде спряна: „Нищо не пречи това да отиде във фирма на друга държава, която ще има всички биометрични данни на цялото българско население. Няма значение дали фирмата е руска, турска или друга. Не случайно споменах турска, защото турски фирми са доста активни в нашето здравеопазване“.

Според Дянков веднъж събрани, биометричните данни може да се използват за фалшифициране на лични документи. И така застрашаваме както българската държава, така и сигурността в Европейския съюз. Не е вярно, че в други държави от ЕС съществува подобна система за пръстов отпечатък, не е вярно, че и в Турция съществува", обяви Дянков.

По повод скъпата обществена поръчка пред No Comment представителят на пациентските организации в Националната здравно-осигурителна каса д-р Станимир Хасърджиев обясни, че въвеждането на подобна система за вход в болниците е единственият вариант за контрол срещу злоупотребите, които сега правят лечебните заведения с парите за здраве. Според Хасърджиев такива системи се въвеждали в цяла Европа, като например Франция идентификацията е с лична карта и пръстов идентификатор и само двете заедно активират системата.

„Никой никога не е говорил за отпечатъци, няма такова нещо, има пръстов идентификатор – това е уникален код на всеки пациент, който е много трудно да бъде фалшифициран и този код се генерира чрез биометрични данни. Никой не ви сваля отпечатъци, никой не ги държи никъде, просто вашият пръст генерира този код. И никой друг освен вие не може да генерирате този код и никой не може да възпроизведе вашия отпечатък по този код…. И оттук нататък вие контролирате какви пари плаща НЗОК от ваше име.“, обясни Хасърджиев.

Дянков смята още, че здравният министър Петър Москов е трябвало да излезе от правителството в момента, когато неговата партия (Реформаторският блок) се обяви в опозиция. "В здравната политика често се слагат екзотични идеи. За нов министър е приемливо, в първите месеци и аз го правех, но това продължава година и половина", каза Дянков. На въпрос защо тогава ГЕРБ и Борисов подкрепят здравния министър, въпреки че в момента той няма дори подкрепата на собствената си политическа сила, Дянков отговори, че по този начин основната партия се освобождава от тежестта.

„Здравеопазването е грешка, не се намалява напрежението нито върху Бойко Борисов, нито върху ГЕРБ. Реформите не се случват - влизат повече пари, но няма реформи", каза Дянков и посочи и Икономическото министерство. 
"Не мисля, че е работа на министър-председателя да спира обществени поръчки. Щом се стига до там, значи по веригата някой не си върши работата", каза Дянков.

Той припомни, че през 2010 година икономическият министър Трайчо Трайков бе подхванал темата за картел в горивата. И тогава от Комисията за защита на конкуренцията трябваше да направят анализ защо цените са 3 или 4-ти най-високи в ЕС. "Тогава това не беше направено. Има стандартен анализ, който показва дали има основание за картел. Дали има възможност за влизане на други конкуренти в този пазар", обясни Дянков.

Според него това може и много лесно да се направи, но въпросът е защо не влезе друг играч на пазара. Той допуска да има споразумение между някои от основните играчи. "Ако КЗК си свърши работата, трудно ще докаже картел. Може да се каже, че сравняваме. Има други сектори, в които КЗК може доста лесно да определи дали има картел", загатна Симеон Дянков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове