Драмата с обществените поръчки: Изгори, за да светнеш

Драмата с обществените поръчки: Изгори, за да светнеш - картинка 1

Месец след отмяната на обществени поръчки за над 1 млрд. лева, започва ново раздаване – за повече пари

9/Докато спирането на обществени поръчки продължава с пълна сила и в последните дни, някои от спрените преди месец търгове вече се обявяват на нова по-висока цена. Така кабинетът, и в частност премиерът Бойко Борисов потвърди подозрението ни, че очевидно поголовната отмяна на обществени поръчки е с „един куршум – два заека“. Тоест - излизаме елегантно от „огледалния скандал“ и показваме в Брюксел, че имаме воля за борба с корупцията, докато в същото време разпределяме пазар за милиарди на правилните хора.

Въпросът беше

дали целта е да се сменят кръговете от фирми на държавна хранилка,

или да се дадат на същите, но за повече пари.

По всичко изглежда, че по-скоро става въпрос за второто.

Само преди два дни пред "Нова телевизия" премиерът Борисов, който еднолично спря поръчки за над 1,5 млрд. лева, раздадени на фирми, свързвани с депутата Делян Пеевски и собственика на "Лукойл" Валентин Златев, съобщи две числа. Едното е, че всяка година държавните ведомства обявяват по над 20 хиляди държавни поръчки – сигурен пазар за строителни фирми и доставчици на стоки и услуги за милиарди, който никога не е разпределян на случаен принцип, за да повярваме в твърденията за внезапен катарзис.

И второто – че като резултат от „своевременната реакция“ срещу нередностите, сме щели (държавата, тоест ние данъкоплатците) да спестим 150-160 млн. лева на хазната. Борисов не уточнява от какво точно ще се спести, но очевидно има предвид намаляването на цената на поръчките, а не на комисионата. Но, поне засега такова нещо няма, даже напротив.


Два от отменените конкурси са обявени отново

при същите или при още по-съмнителни условия,

при това в общини, управлявани от ГЕРБ - София и Варна, съобщи вестник “Сега“. Едната е за ремонта на площада пред НДК, чиято поръчка също беше сред спрените по време на масираната кампания. Мотивът на Столична община е, че има само един кандидат, което съвсем естествено нарушава конкуренцията. Само че, когато в търга е участвал един кандидат, стойността на ремонта е 2,4 млн. лева. Месец по-късно оценката на общината вече е за 6 млн. лева, като половината са „резерв“ за допълнителни дейности.
Отново е пусната и поръчката за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" на община Варна, показва проверката на „Сега“. При нея прогнозната стойност остава същата - 25 млн. лв. Тук внимание заслужава друг аргумент – от общината обясняват, че въпреки че поръчката се провежда повторно, проектите и стойността им вече са одобрени от управляващия орган на оперативна програма „Околна среда“ и няма как сега търгът да се обяви на по-ниска цена. Или – аргументите, че ще спестим от цената като обявим поръчките отново

са силно преувеличени, да не кажем, че издишат.

И още няколко примера за катарзис от последните дни.

Вчера социалният министър Ивайло Калфин разпореди прекратяване на търг за покупка на луксозни автомобили на стойност 720 хиляди лева. Това стана след разкрития на „Нова телевизия“, че в заданието са поставени ограничаващи конкуренцията условия, на които отговарят само два модела автомобили на един и същ производител. Класически пример за начина, по който се харчат обществените средства години наред. Да вярваме, че след повторното обявяване на този, а и останалите търгове тази практика съществено ще се промени, е меко казано наивно.

Преди седмица транспортният министър също се включи в общия хор с отмяната на поръчки на предприятията „Пристанищна инфраструктура“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Едната е за изграждането на инфраструктура за безплатен интернет на морските пристанища, отдадени на концесия на фирми, свързани с братя Домусчиеви, „Химимпорт“ и Делян Пеевски. Тук не се е стигнало до избор на изпълнител, така че проблемът не би бил голям.

Някои от търговете на НКЖИ обаче, които са за доставка материали, вече имат избрани изпълнители. Например според Mediapool  едната от тях вече е спечелена на компания на племенника на депутата от ДПС Илия Илиев – същият, на когото главният прокурор поиска имунитета заради разследване, което го уличава в източване на 3 млн. лева от НКЖИ в периода 2007 – 2009 година. За този период 23-годишният племенник на Илиев е получил поръчки за 100 млн. лева.

Някой да е изненадан? Сигурни сме, че помните

кой разпределяше порциите във властта по онова време.

Не че сега е много по-различно, само стойността на поръчките е по-голяма, защото се работи по повече големи проекти с европейско финансиране, а оттам и апетитите на участниците стават по-свирепи, съответно – и битките кой в кой обръч да влезе. Но по същество едва ли има особена промяна, въпреки че и тук мотивите за стопирането на търговете е едно към едно с мантрата от последния месец –  били спрени след разпореждането на Борисов за преглед на всички поръчки.

Чакаме с интерес новини за новия търг за строителство на магистрала "Хемус" - не просто най-апетитната хапка, а и тази с най-скандално надута цена. И точно тук бяха близките до Пеевски и Златев строителни компании.  В този контекст припомняме сърцераздирателния отказ на депутата Делян Пеевски от частните му бизнеси с аргумента, че невинни фирми ставали жертва на медийни атаки. И тук само питаме - ако са невинни, защо им спряха търговете? И ако пак им ги дадат на тях, невинни ли ще са още?

Да прогнозираме ли какво ще стане от ефектната пропаганда в стил "Изгори, за да светнеш" – в най-добрия случай няма да спестим пари, защото търговете са с определени параметри, но пък е вероятно да изгубим – от неустойки за развалени договори и по-високи цени. А дали парите за публични проекти ще се усвоят от правилните хора – в това няма голямо съмнение. Но след известно козметично прегрупиране на обръчите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове