Дрехи за смет

В Пловдив бяха поставени контейнери за стари дрехи, скоро ще има над 1000 такива в цялата страна

9/Около 1000 специални контейнера за стари дрехи ще бъдат поставени в страната. Целта на кампанията е популяризира ефективното използване на текстилните продукти. А инициативата е на Българският червен кръст и частна фирма, които ще събират и разпределят годните за използване дрехи.

Първите три контейнера вече са на разположение на хората от Пловдив – на територията на сградите на БЧК на улиците „Изток“ и „Кракра“. В тях може да се изхвърлят дрехи,хавлии, завеси, завивки, чанти и колани. От БЧК призовават те да са почистени и пакетирани.

Капацитетът на един контейнер е около 300кг, който ще бъде събиран със специален хигиенизиран транспорт. В специално съоръжение ще се извършва сортиране. От частта, която е годна за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв. В случай на бедствия ще се извършва целево даряване на дрехи на хората в нужда - сортирани по материи, големина и сезони. "Така ще може да бъде доставяно наистина това от което имат нужда хората", казва представителят на частната фирма Антон Гичев пред topnovini.bg.

Текстилните продукти, които не могат да бъдат оползотворени, по този начин ще бъдат рециклирани или ще бъдат извозвани до страни, които не могат да си позволят дрехи, допълни още той.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове