Древният град, в който хората живеели 18 етажа под земята

Древният град, в който хората живеели 18 етажа под земята - картинка 1

Деринкую не е единствен по рода си, въпреки че вероятно е един от най-големите

През 1963 г. турчин от Кападокия ремонтирал дома си, когато направил невероятно откритие. След като съборил стена на приземния си етаж, той се натъкнал на тайна стая, която водела към подземен тунел. Той водел към скрития древен град Дуринкую, съобщава Новини.бгСнимки от запазения град показват как 20 000 души, включително животни и всичките хранителни запаси, се намирали 18 етажа под земята. Мрежата от кухни, обори, църкви, гробове, кладенци, комунални помещения и училища, за която се смята, че е била създадена през византийската ера (780-1180 г. сл. Хр.), най-вероятно е била използвана като голям бункер за защита на жителите от арабско-византийските войни или природни бедствия.По това време към древния град били добавени параклиси, наподобяващи пещера, и гръцки надписи, а около 600 входа позволявали на хората да влизат и излизат. Тежка каменна врата затваряла Деринкую отвътре, за да отблъсне нашественици, а всеки етаж можел да се затваря индивидуално.

Удивителното е, че Деринкую не е единствен по рода си, въпреки че вероятно е един от най-големите подземни градове. Скритата общност е свързана с други подземни градове с километрични тунели.Само около половината от Дуринкую е достъпна, но мястото е популярна туристическа атракция в Кападокия.

Историческата област в Централна Анадола привлича посетители и с невероятните си геологически, исторически и културни ценности, включително причудливи скални образувания като „вълшебните комини“.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове