ДСБ към ГЕРБ: Плевнелиев за обща кандидатура за президент и подкрепа за кабинета до предсрочни избори

ДСБ към ГЕРБ: Плевнелиев за обща кандидатура за президент и подкрепа за кабинета до предсрочни избори - картинка 1

Радан Кънев и Гроздан караджов

Снимка: Клуб Z

Плаващите мнозинства водят до давещи се кабинети, казва Радан Кънев

Опозиционно настроените ДСБ и Граждански съвет (ГС), както и още две партии от Реформаторския блок - Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС, които подкрепят управлението, поискаха лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов да отиде в парламента да преговаря с тях за обща дясна президентска кандидатура. Те предлагат това да е настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.

В предложението не участват нито Движение "България на гражданите" на Меглене Кунева, нито СДС на Божидар Лукарски.

Трите партии и ГС на Реформаторския блок поискаха и съставянето на план от бъдещи ключови решения, които да бъдат приети от общо парламентарно мнозинство с ГЕРБ до предсрочни парламентарни избори. Реформаторите предвиждат, че избори ще има след няколко месеца.

Това е поредният изненадващ ход на ДСБ,

след като миналият петък от формацията призоваха за общ прозадапен блок зад кандидатурата на сегашния президент. Държавният глава отвърна, че не е бил питан, а някои медии дори тиражираха непотвърдени негови думи, че това е интрига на бившия лидер на ДСБ Иван Костов и на председателя на АБВ Георги Първанов.

"Реформаторският блок се обезмисля и става пореден съюз със службогонци.

На 43-ото Народно събрание е нужно краткосрочно мнозинство за важните проблеми и геостратегически решения, а не плаващите и безпринципните мнозинства за удържане на властта, на каквито сме свидетели", заяви на брифинг в парламента депутатът от Гражданския съвет Гроздан Караджов, съобщава dnevnik.bg.
Според Караджов президентът се оказва последен властови гарант.

"На нас ни е ясно, че

без ГЕРБ няма да има мнозинство зад кандидатура на Плевнелиев.

Ето защо като знак на отговорност към нацията ние каним в Народното събрание министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдим две точки: възможността 43-ото Народно събрание през краткия период - месеци, които му остават, да свърши нещо смислено, а не да се правят пазарлъци и задкулисни договорки, на каквито станахме свидетели вчера; да имаме обща надпартийна номинация - Росен Плевнелиев, а не тези жалки партийни битки."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че не издигат ничий кандидатура.

"Работата на партиите не е да издигат действащия президент, който по Конституция е надпартиен. Ние се обръщаме към ГЕРБ за покана за разговори в тази посока", добави той. Според него

част от партньорите в Блока са влезли в недостойни пазарлъци

- "аз ще ти гласувам този закон, ако преодолеем ветото на президента", имайки предвид вчерашното гласуване за Изборния кодекс.

"Плаващите мнозинства, водят до давещи се кабинети",

добави Кънев.
Гроздан Караджов добави, че искат разговори с ГЕРБ в парламента, които след провеждането им да завършват с представяне на постигнатото до момента пред медиите, а не да се крият по кабинетите.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове