ДСБ призова за отмяна на поправките в Търговския закон, които затрудняват бизнеса

ДСБ призова за отмяна на поправките в Търговския закон, които затрудняват бизнеса - картинка 1

Намаляването на административната тежест за бизнеса е останало "поредната шумна пропагандна лъжа"

Демократи за силна България (ДСБ) обвини третия кабинет "Борисов", че намаляването на административната тежест за бизнеса е останало "поредната шумна пропагандна лъжа", и призова за отмяна на последните поправки в Търговския закон и за реформа на трудовото законодателство. В последните работни дни на миналата година парламентът прие промени в Кодекса на труда и в Търговския закон, с които прехвърлянето на фирми бе блокирано. Сега от ДСБ заявяват, че промените вече близо два месеца отнемат времето и енергията на българските предприемачи и блокират търговския оборот.

Според формацията се създава атмосфера на административен хаос, натиск и произвол, която пречи малкият бизнес и българските граждани да усетят ползите от икономическия растеж в България и цяла Европа.

"Административната тежест и бюрократичните процедури непрекъснато нарастват; електронното управление е в задънена улица, електронната идентификация непрекъснато се отлага, съществуващи електронни услуги са с влошено качество и поддръжка; органите по приходите упражняват излишен и вреден натиск върху малкия бизнес, като пристъпват към принудително изпълнение, запори и възбрани за едноседмични закъснения при плащането на дребни суми", казват от партията.

Според ДСБ последните промени в Кодекса на труда и Търговския закон са пример за популизъм, некомпетентност и социалистически манталитет. "Освен че неоправдано затрудняват и забавят сделките с предприятия и дружествени дялове, тези промени въвеждат излишни правомощия на Главната инспекция по труда (ГИТ), които вече водят до опасни случаи на бюрократичен произвол", посочват от партията.

"Призоваваме политиците в управлението и парламентарното мнозинство, които смятат себе си за "десни", незабавно да пристъпят към отмяна на новоприетите изменения на Търговския закон и реформа на трудовото законодателство в посока на свободен и гъвкав трудов пазар, а не нови и нови тежести и ограничения", се казва в позицията на ДСБ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове