Две години след отвличането на момичетата от Чибок: Поне някои от тях са живи!

Две години след отвличането на момичетата от Чибок: Поне някои от тях са живи! - картинка 1
Снимка: Reuters
Две години след отвличането на момичетата от Чибок: Поне някои от тях са живи! - картинка 2
Две години след отвличането на момичетата от Чибок: Поне някои от тях са живи! - картинка 3
Две години след отвличането на момичетата от Чибок: Поне някои от тях са живи! - картинка 4

Какво е желанието на "Боко Харам"?

На 14 април 2014г. "Боко Харам", радикална групировка, стана олицетворение за бруталност, отвличат повече от 200 момичета от нигерийският град Чибок и сриват училището им. Оттогава групировката продължава да влиза в заглавията, като унищожава цели градове и изпраща жени и деца на самоубийствени атентати, отнемайки живота на хиляди хора.

Днес групировката позволи на екип на CNN да заснеме лицта и думите на няколко момичета, за които се твърди, че са част от отвлечените ученички.

Според местнит емедии в Нигерия родители са разпознали изчезнаите си деца и са потвърдили, че поне част от показаните в записа момичета са били сред отвлечените през 2014 г. 

Първоначално групата не е нито военна, нито кръвожадна и не особено силна. Нейните последователи не изнасилвали жени, не убивали деца и не целели атентати.

"Боко Харам" е създадена през 2005г. като тайна ислямска секта в джамия в северния град Майдугури, последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми и се молят в отделни джамии в градове.

Тези, които принадлежали към групата споделят за  тогавашния лидер Мохамед Юсуф, ръководен от строги религиозни норми, като

главна цел на организацията е въвеждането на шeриата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот.

Екстремистите от "Боко Харам" са фокусирани главно върху образованието, а не върху убийствата. През 2009г. обаче, серия от сблъсъци с полицията стават причина за смъртта на Юсуф в полицейския арест. Това от своя страна освобождава вълна от насилие,което води до смъртта на най-малко 17 000 души и 2,5 млн. души разселени от региони.

Възползвайки се от слабата система за сигурност на Нигерия, "Боко Харам" се разширява бързо и се превръща във военна сила. Заместникът на Юсуф, Абубакар Шекау изпраща бойци, атакувайки полицията, политици и вождове, противопоставящи се на въвеждането на шериата.

С помощта на Ал Кайда в ислямския Магбеб, "Боко Харам" поема самоубийствени атентати през 2011г., атакува полицейски лагери, църкви, университети и училища, автогари, пазари в целия североизток, като превзема цели градове със сила.

 

Какво се случи всъщност с изчезналите нигерийски ученички?

До началото на 2015г., в началото на председателството на президента Мухамаду Бухари, "Боко Харам" контролира около 70 на сто от северния щат Борно, и е известна като най-важната терористична групировка в Африка.

В социалната мрежа се пускат все повече и повече пропагандни клипове в медии като Twitter и YouTube. Окуражени от бруталните тактики на Ал Кайда и ISIS, групата от хора провежда обезглавявания, които снима и разпространява онлайн.

През февруари 2014г. 59 млади момчета са убити, наредени в права линия пред тяхното училище. Reuters

През април „Боко Харам“ отвлича 276 момичета от нигерийския град Чибок, докато се готвят за изпити за завършване на учебната година. С месеците 57 от тях успява да избягат, но съдбата на 219 и до днес е неизвестна.

Жителите на Североизточна Нигерия не са изгубили надежда. Слуховете за това, какво се е случило, са много. Оцелели и освободени заложници непрекъснато твърдят, че са видели момичетата от Чибок в лагерите. Били отделени и никой не можел да говори с тях.

Възможно е "Боко Харам" да използва мита за отвлечените момичета, за да представя отделни групи като момичетата от Чибок. Вярва се, че те всъщност вече са обучени да бъдат бойци.

"Боко Харам" иска 50 млн. откуп за освобождаването на момичетата от Чибок.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове