Две жертви и ранени при мощен взрив в жилищен блок във Варна

Две жертви и ранени при мощен взрив в жилищен блок във Варна - картинка 1

11 души, сред които и деца, са в болница с обгазяване

Двама души са загинали при мощен взрив в жилищен блок във Варна в нощта срещу понеделник. 4 деца и 7 възрастни са евакуирани и откарани в болница, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Самоличността на загиналите се установява чрез ДНК-експертиза.

От взрива напълно са унищожени два апартамента, с големи щети е трето жилище. Предстои да бъде направено изследване на жилищния блок дали е годен за обитаване.

Във взривения апартамент е живеел 66-годишен мъж, който е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи.

Причина да се махне от жилището, което е на жената, с която доскоро живеел на семейни начала, е ограничителна заповед отпреди седмица заради домашно насилие.

Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Той е обявен за издирване, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Инцидентът е станал около 4 часа сутринта в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик".

Според кмета на Варна вероятно не става въпрос за взрив на газова бутилка, тъй като една газова бутилка пожарникарите са свалили от апартамента и тя не изглежда да е взривявана.

"Вероятно е съхранявано взривоопасно нещо в апартамента от собственика, който в момента на взрива не е бил вътре", каза Портних, цитиран от БНТ.

"Благодаря на колегите от пожарната, които много своевременно са реагирали. 11 души са изведени от сградата, тъй като освен взрива, веднага се предизвика и голям пожар в съседните апартаменти", съобщи той.

Според живущите в блока взривът не е от газова бутилка.

Те разказаха за два взрива през няколко минути и подозират, че е възможно да е имало някакво друго взривно вещество, съобщи БНР. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове