Държавата не се интересува кой e собственика на „Булгартабак“

Държавата не се интересува кой e собственика на „Булгартабак“ - картинка 1

Очевидно никой в държавата не знае кой притежава структуроопределящото предприятие

Снимка: БГНЕС

Важно е, но не сме го изследвали, сви рамене пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски

9/ След като най-известният акционер в „Булгартабак“ Делян Пеевски се прости демонстративно със собствеността си в тютюневия холдинг, а софийското предприятие съобщи, че заради медийни атаки затваря врати и оставя 400 души на улицата от днес за утре, министърът на икономиката се оказа неинформиран за реалните собственици на предприятието.

“Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на икономиката да изследва това. Важно е, но не сме го изследвали - това е ваша работа, на журналистите". Това отговори министърът на икономиката Божидар Лукарски на въпроси на медиите в НС по повод ситуацията около „Булгартабак”, цитиран от БГНЕС. Държавата каквото е трябвало да направи, го е направила достатъчно, каза той. В момента се гласуват промени в закона за тютюневите изделия в НС, които нямат нищо общо с исканията на тютюноработниците и тютюнопроизводителите, а с транспонирането на европейски директиви, поясни Лукарски.

От думите му се разбра, че

правителството не е пресмятало какви ще са загубите на държавата,

ако тютюневият холдинг намали производството си – това е намерението на „Булгартабак“, който съобщи, че от 1 април затваря софийското си предприятие и съкращава 400 работници.

"Не знам колко са загубите на тютюнопроизводителите от спирането на износа на цигари за Близкия Изток, не сме правили такива изчисления. За това трябва да попитате конкретно „Булгартабак”", съветва министърът.

Среща със собственика искат и синдикатите, които обвиниха мениджмънта на холдинга в неадекватни решения и подадоха жалби в Инспекцията  по труда. От компанията обявиха само, че ще изплатят обезщетения на работниците по средно 15 хиляди лева на човек.

"Дружествата от групата “Булгартабак” ще продължат своята производствена и търговска дейност, като компанията ще търси нови възможности и пазари за реализация на своята продукция", се казва в съобщение на "Булгартабак". Оттам посочват, че "стриктно спазваме и изпълняваме задълженията си по приватизационния договор, трудовото законодателство и колективния трудов договор със синдикатите".

 

От думите на шефа на Агенцията за привазитация и следприватизационен контрол Емил Караниколов пред БНР обаче става ясно, че това "стриктно" спазване на договора за раздържавяването на "Булгартабак" по-скоро е формално, тъй като работи само едни отдел от "София-БТ", което на ръба на санкцията, коментира Mediapool. Дори и да спре напълно работата на цигарената фабрика предвидената в контракта глоба от 100 млн. евро. може да се наложи най-рано след една година. В приватизационния договор, сключен през есента на 2011 г. като собственик на "Булгартабак" е записано подразделение на руската "Внешторгбанк", обясни Караниколов.

След това обаче имаше редица смени в собствеността на дружеството.

В отговор на журналистически въпрос към премиера Бойко Борисов дали Делян Пеевски продължава да стои зад "Булгартабак"

Борисов отговори "Аз не знам някога да е стоял.

Знам, че преди няколко години платихме няколко милиона на "Ситибанк", за да направи всички процедури по най-прозрачен и признат в света начин и знам, че над 200 млн. лв. получи държавата за две фабрики".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове