Джихадисти обявиха, че вече напълно контролират Идлиб

Джихадисти обявиха, че вече напълно контролират Идлиб - картинка 1

Идлиб е последната голяма сирийска провинция под контрола на бунтовниците, а освен населението ѝ там живеят милиони вътрешно разселени от други райони, засегнати от конфликта

Джихадистката групировка "Хайят Тахрир Аш Шам" (ХТШ), бивш сирийски клон на "Ал Кайда", вече контролира цялата сирийска провинция Идлиб по силата на постигнато споразумение за примирие с бунтовнически групи. Това съобщи пропагандният сайт на джихадистите, цитиран от "Франс прес" и БТА.

Споразумението слага край на продължили няколко дни кървави сблъсъци между ХТШ и бунтовниците от подкрепяната от Турция коалиция Национален фронт за освобождение.

Идлиб е последната голяма сирийска провинция под контрола на бунтовниците, а освен населението ѝ там живеят милиони вътрешно разселени от други райони, засегнати от конфликта. Много от тях са в провинция по силите на споразуменията за "евакуация" (терминът, употребяван от режима в Дамаск), при които проправителствени сили се съгласяват цивилното население да се изтегли от райони под обсада.

Насилието поставяше под въпрос съдбата на провинцията на фона на споразумението за "демилитаризираната зона" между Русия и Турция, договорено през септември. Целта ѝ бе да се избегне правителствена офанзива в Идлиб заради опасността от ХТШ, която би могла да въвлече и турски сили.

Според сайта Arab News ХТШ е употребила на сайта си понятието "правителство на спасението", което предполага, че организацията поема контрола над два оспорвани района в сирийската провинция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове