Джихадисти ще атакуват Евро 2016

Джихадисти ще атакуват Евро 2016 - картинка 1

Под прицела на терористите са всякакви мащабни спортни мероприятия в Европа и САЩ

Нанасянето на терористичен удар по време на Евро 2016 става все по-ясен сценарий, разкри вчера в. "Дейли Стар". Според изданието под прицела на терористите са всякакви мащабни спортни мероприятия в Европа и САЩ, но най-вече стадионите във Франция, на които това лято ще се проведе европейското първенство по футбол.


Според експерти е само въпрос на време Ислямска държава да удари препълнени стадиони с помощта на евтини и достъпни за всички управляеми дистанционно летящи апарати, т.нар. дронове. Те са в състояние да пренасят до 10 кг взрив и с такива вече се провеждат полети над Сирия и Ирак.


Смята се, че атаките могат да бъдат извършени както от спящи клетки на Ислямска държава в Европа, така и от самотни вълци. А заради директната конкуренция с Ал Кайда идеята е да се търсят максимално количество жертви, естествено, граждани на Запада.


Дроновете са идеално средство за терор, защото са почти невъзможни за спиране. А евентуален опит да бъдат обстрелвани почти сигурно би довел до косвени жертви. Като успокоение за феновете може да служи фактът, че според британските медии атентати по стадиони се планират от повече от десетилетие, но досега няма успешен удар.Френският вестник "Либерасион" също потвърди информацията, че терористите от Ислямска държава наистина планират да ударят Франция по време на Евро 2016.

Изданието се позовава на признания на заловения във връзка с атаките в Белгия Мохамед Абрини. 31-годишният атентатор признал, че има подготовка за удар срещу Евро 2016 (10 юни - 10 юли), но не знае кога и къде ще бъде атаката.

"За нас това не е нещо ново. Очакваме го и ще бъдем готови, за да го предотвратим. Непрекъснато тренираме терористични атаки и хората ни са напълно подготвени. Ако думите на Абрини са истина, това само потвърждава, че Белгия е ядрото на тероризма и борбата трябва да се съсредоточи там", коментираха от френското министерство на Вътрешните работи.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове