Джонсън е на път да спечели изборите с малка преднина

Джонсън е на път да спечели изборите с малка преднина - картинка 1

След обявяването на прогнозата британската лира поевтиня спрямо долара

Британският премиер Борис Джонсън е на път да спечели мнозинство от 28 депутатски места при парламентарните избори утре. Това сочи прогноза на социологическата агенция "ЮГав", цитирана от "Ройтерс".

Това е силно понижение на прогнозата спрямо миналия месец, когато се очакваше консерваторите да поведат с 68 места.

Консервативната партия на Джонсън може да спечели 339 места в 650-местния парламент спрямо получените 317 в изборите от 2017 година.

Опозиционната Лейбъристка партия може да си осигури 231 места, което е понижение спрямо 262 места през 2017 година. Ноемврийската прогноза за лейбъристките депутати обаче бе 211.

Според "ЮГав" около модела има такава несигурност, че е възможно никоя партия да не успее да получи мнозинство.

След обявяването на прогнозата британската лира поевтиня спрямо долара. Финансовите пазари се опасяват, че при парламент без мнозинство ще се проточи несигурността дали и кога Великобритания ще напусне ЕС, което в момента се планира да стане на 31 януари.

В допитването са участвали 105 600 души.

Вчера по-малка социологическа агенция, "Фоукълпойнт", прогнозира мнозинство от 24 места за Джонсън спрямо предишните очаквания за предимство от 82 места.

Консерваторите подцениха недоволството на младите

Консерваторите подцениха недоволството на младите гласоподаватели. Това може да им струва скъпо, подчертава британският в. "Гардиън". Това е странен пропуск, предвид че влиянието на младите гласоподаватели беше усетено само преди две години.

Как стана така, че Консервативната партия е в момента партията на британските работници, пита британският в. "Сън". Очаква се те да подкрепят Борис Джонсън на утрешните избори, подчертава изданието, отбелязвайки, че отдавнашни поддръжници на Лейбъристката партия обръщат гръб на нейния лидер Джереми Корбин. Подкрепяната от него радикална политика доведе до спад в подкрепата за партията сред работниците.

В същото време кампанията на консерваторите привлича тези гласоподаватели, като се фокусира върху здравеопазването, данъчните облекчения за нископлатените работници и Брекзит.

 

Джереми Корбин

© Reuters / Джереми Корбин

От поколения насам работниците, живеещи в изпитващи затруднения промишлени градове, почти винаги гласуваха за Лейбъристката партия, отбелязва в. "Вашингтон пост". Точно към тях се насочи Борис Джонсън в последните дни от кампанията, опитвайки се да разбие бастиона на политическите си опоненти.

Прогнозите преди едни от най-важните избори от десетилетия насам показват, че Джонсън и Консервативната партия ще получат мнозинство, въпреки че Лейбъристката партия съкращава дистанцията. Въпросът е дали сегашният премиер може да спечели обикновено подкрепящите лейбъристите гласоподаватели, които искат Великобритания да напусне ЕС. /БТА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове