Джордж Буш-младши: Изтеглянето на НАТО от Афганистан е грешка

Джордж Буш-младши: Изтеглянето на НАТО от Афганистан е грешка - картинка 1

"Афганистанските жени и девойки ще страдат неописуемо", предупреди президентът, който даде началото на най-продължителната война в историята на САЩ

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши разкритикува днес изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан и го определи за "грешка", от която ще пострадат "афганистанските жени и девойки", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Афганистанските жени и девойки ще страдат неописуемо. Това е грешка", възмути се в интервю за "Дойче веле" бившият президент, изпратил американски сили в Афганистан през есента на 2001 г., след атаките от 11 септември.

"Те просто ще бъдат изоставени и ще ги изтребят онези много жестоки хора, и заради това ми се къса сърцето", допълва той.

Според Буш германската канцлерка Ангела Меркел "има същото усещане като него". В интервюто си той отдава дължимото на "класата и достойнството" на Меркел, която ще напусне наесен канцлерския пост след 16 години начело на Германия.

Утре канцлерката ще разговаря в Белия дом с президента Джо Байдън.

 

Командващият американските сили и силите на НАТО в Афганистан генерал Остин Скот Милър се оттегли в понеделник от функциите си в рамките на окончателното изтегляне на чуждестранните войски от страната, където талибаните не престават да разширяват влиянието си. Това бе един от последните етапи преди окончателното изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан, което се очаква да приключи в края на август.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове