Един френски миг

Един френски миг - картинка 1

Едит Пиаф и Марсел Сердан

Много преди Андреа да срещне Кубрат Пулев съдбата отредила на една друга певица и на един друг боксьор да се влюбят помежду си. Става въпрос за голямата френска изпълнителка Едит Пиаф и световният шампион по бокс Марсел Сердан. Макар и да не била красавица, Пиаф се славела като истинска мъжемелачка – през леглото й минали редица други знаменитости като Ив Монтан, Жилбер Беко и Шарл Азнавур.

Луи Льопле, собственикът на кабаре „Жернис” открива Едит Гасион и дава старт на кариерата й под името „Малката Пиаф”. Но нейното издигане е рязко прекъснато от убийството на ментора й, в което полицията подозира, че тя е замесена. На 5 август 1936 г., т.е. четири месеца след убийството на Льопле, „Малката” пише от Лозана, където я е отвело турнето La Jeune Chanson 1936, върху ученическа тетрадка послание от 12 страници, които приличат на вик. Едит, която не е прекарала повече от година на чиновете в общинското училище в Берней, не е напълно неграмотна и озовавайки се от училището на улицата трябва да е понаучила доста, за да напише, както и да изрече и да успее да изрази, понякога почти фонетично, своята самота, горчивина, войственост, надежди и, над всичко това, своята решимост да се измъкне, именно скъсвайки със своята върволица от бивши любовници.

Всичко се променя когато среща  своята най-голяма любов – Марсел Сердан. Двамата пазят дълго време връзката си в тайна, защото боксьорът е женен и има три деца. През май 1948-а Сердан губи европейската си титла, а вестникът “Франс Диманш” разкрива любовта между двете френски звезди и излиза със заглавие “Пиаф носи нещастие на Сердан!” През пролетта на 1949 г. отношенията им стават напрегнати.

Един нов телефонен разговор се превръща в бурен спор. Марсел е направил „малка сцена” на Едит, защото е разбрал, че най-добрата защита е нападението. Изведнъж, на 6 юни, Пиаф отвръща: Как ме наруга вчера по телефона!, започва тя преди да оправдае своите излизания през изминалите 18 дни, а именно заради спектакъл на Ивет Жиро, заради рецитал на Дамия и песните на Люсиен Бойе, който е отворил отново кабарето си. След това тя се връща към вечерта с Габен: Отидох дежурно и за да върна любезността на Габен, който беше дошъл в „Плейел”. Оказа се, че пиесата е чудесна и аз прекарах приятна вечер в компанията на Габен, придружен от жена си, която е бременна”.

Тя пише на Марсел:

Когато забелязвам, любов моя, мястото, което заемат в сърцето ти твоите три деца, имам желание да замина много далеч, казвайки си, че може би един ден ти ще ми бъдеш благодарен, че съм го направила. Твоят живот е толкова солидно изграден върху нещата, които си искал и построил сам че много пъти имам ужасни страхове (...). Докога ще можем да живеем така. Едно писмо, един телефон, едно глупаво съвпадение може да ни предаде и тогава...? Какво ще стане с нас? Каква ще бъде реакцията ти? Мислил ли си за всички тези неща?

Трагедията се случва, защото през юни 1949 година в Ню Йорк французинът от марокански произход се прощава и със световната си титла. През октомври Едит Пиаф е отново на турне в САЩ и моли Сердан да вземе самолет, а не кораб, за да бъдат по-скоро заедно. Това нейно желание се оказва трагично за любовта им – самолетът, който Сердан хваща, се разбива край Азорските острови. Оцелели няма.

Когато Пиаф разбира ужасната вест, тя все пак решава да пее вечерта. “Тази вечер пея за Марсел Сердан, само за него” – казва тя на публиката. Успява да изпълни няколко песни, след което припада.  По-късно в негова памет Едит Пиаф създава песента си “Химн за любовта” и дълго време започва участията си с нея.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове