Един уж спокоен ден...

Един уж спокоен ден... - картинка 1
a_do_anyone_told_me.png

4 август всъщност е забележителна дата! Вижте защо

4 август е уж лежерен летен ден, без особено драматични събития в писаната история на човечеството. Но всъщност е белязан от поне един наистина ключов момент - това е датата, на която според легендата бенедиктинският монах Дом Периньон за първи път опитал резултата от двегодишния си труд и силно го одобрил!
Така на бял свят се появила технологията, по която и до днес се прави най-доброто шампанско в света - Dom Perignon на винарската изба Moët et Chandon.

Освен това, на този ден през 1782 г. Моцарт сключва брак с Констанце Вебер. Баща му никога не одобрил този брак, но за 9-те години, до смъртта на великия композитор те били най-щастливата двойка на света. Родили им се 6 деца, като за съжаление оживели само 2, двамата били известни в щедростта си, както и с веселието, което създавали около себе си.

През 1995 г. в Хърватия започва Операция Буря, за да си възвърне анклава, обявен за Република Сръбска Крайна и намиращ се от 4 години под контрола на сръбското малцинство.

През 2007 г. е изстрелян космическия апарат на НАСА Финикс.


И ако това не ви се струва особено славна "биография" за един летен ден, то със сигурност рождениците са далеч по-интересни.
На 4 август 1901 г. е роден великият Луис Армстронг!

50 години по-късно е роден друг велик музикант - легендата от "Щурците" Валди Тотев.

Днес рожден ден празнува и президентът на САЩ Барак Обама. 

Той е роден през 1961 г. и е не просто първият чернокож американски президент, а и първият, който използва адекватно социалните мрежи и платформи като YouTube, Twitter и прохождащата по време на първата му предизборна кампания Facebook. В началото на годината президентът покани известни Youtuber-и с идеята да им даде интервю и да отговори на техните и на аудиторията им въпроси.

И ако все още не сте убедени във важността на 4 август, ето и последният ни аргумент:

Днес рожден ден празнува и изпълнителят на „Нашата полиция ни пази”, народният любимец Веселин Маринов.

А това вече е епично! ;)

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Блогове