Tя е единственият жив човек на планетата, роден през 19-и век!

Tя е единственият жив човек на планетата, роден през 19-и век! - картинка 1

Причина за дълголетието на италианката е позитивното й отношение към света

Италианката Ема Морано посрещна с усмивка новината, че тя е останала единственият жив човек на Земята, роден през 19-и век.

116-годишната жена сега е най-старият жител на планетата. Рождената дата на Морано е 29 ноември 1899 година. Това е само 4 месеца след раждането на Сузана Мушат Джоунс, която почина в четвъртък в Ню Йорк, също на 116 години.

След новината журналисти посетиха дома на Морано във Вербания – планински град в Северна Италия, намиращ се над езерото Лаго Маджоре. Те, обаче, трябвало да изчакат, докато най-възрастната жена си подреме, за да има сили да ги посрещне.

Морано живее в чист едностаен апартамент, от който не излиза. Компания й правят гледачка и две племенници. „Добре съм – 116”, заяви жената от леглото си. „Завърших училище и започнах работа. Пеех. Имах красив глас”, обобщи набързо тя дългия си живот. Лекарят й от 23 години Карло Бава казва, че тя никога не е имала много балансирана диета, разчитала предимно на животински протеини, понякога банани и плодове според сезона. Сега тя яде по две сурови яйца и 100 г стек алангле на ден, препоръчани и от лекаря заради анемия. Племенниците й правят ябълков сос.

Освен генетичният фактор, причина за дълголетието на Морано, според д-р Бава, е позитивното й отношение към света.

Тя имала сестра, живяла над 100 години, и друга, която почти ги достигнала. „Дълголетието й се дължи на генетиката, нищо друго. Тя е човек, който от ранна възраст е имал труден живот, който би изразходвал жизнената енергия на всекиго”, обясни медикът. Съпругът на Морано я биел, а когато била млада изгубила син, който бил едва на 6 месеца. Издържала се като работела във фабрика за чували, след това в хотел докато достигнала пенсионна възраст. „По време на фашисткия период тя изоставила мъжа си. Тогава се считало, че жените трябва да са покорни. Тя винаги е била много решителна”, каза лекарят. „Вкъщи пеех и хората по улиците ме спираха, за да ме слушат. След това трябваше да тичат, защото закъсняваха за работа”, споделя и самата столетница.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове