Една от най-големите банки в Русия с нов план за спасение

Една от най-големите банки в Русия с нов план за спасение - картинка 1

За оздравяване на банката ще е нужна масова подкрепа от държавата.

Новият управителен съвет на руската банка „Внешеконбанк“ (Външноикономическа банка), начело със Сергей Гориков представи нов план за нейното спасяване, който включва рекапитализация от множество източници, предава ТАСС.

Държавната корпорация е една от най-големите банки в страната, като стойността на активите и e равен на 9% от БВП на Руската федерация.

Новият план за действие е на стойност 150 млрд. рубли(2,2 млрд. долара)  . Част от средствата трябва да дойдат чрез депозит от 55 млрд. рубли от федералната хазна. Банката вече използва депозит от 45 млрд. рубли(660 млн. долара) от руският бюджет. 50 млрд. рубли (734млн.долара) трябва да дойдат по линия на фонда за национално благосъстояние, и 100 млрд. рубли (1,46 млрд. долара) от фонда за пенсионни спестявания под формата на дългосрочни облигации.

Банката е готова и да се раздели със своя дял от 2,7% от капитала на Газпром, който по котировки на Лондонската борса от вчера се оценява 1,3 млрд. долара.

Планът включва и разпродаването на проблемни активи, които да подобрят баланса на банката.

Външнотърговската банка пострада сериозно в резултат на санкциите против страната и обезценяването на валутата. В последните месеци държавата трябваше да се намесва на няколко пъти за да я спасява, защото

банката е „твърде голяма за да фалира“.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове